Naïeve Australiër in Hollywood

Aan het slot van Crocodile Dundee in Los Angeles keert de Australische bushwalker terug naar zijn thuisbasis in de outback om zijn geliefde Sue (Linda Kozlowski) eindelijk het jawoord te schenken. Dat wil zeggen, zoals elke rechtgeaarde Australiër, heeft hij moeite met nadrukkelijke woordem als 'ja' of 'I do'. Dus antwoordt Croc op de vraag van de geestelijke: ,,No worries!''.

Ook in de derde aflevering van de filmserie, die in 1986 begon en in 1988 tot een eerste vervolg leidde, wordt op voorspelbare wijze met clichés gespeeld. Dat gebeurt zo charmant en met open vizier, dat je er moeilijk anders op kunt reageren dan met een glimlach. Australiërs weten heel goed dat ze de provincialen van de wereld zijn, en zijn vaak in staat dat nadeel met ruimhartige zelfspot in een voordeel om te buigen. Nadat Crocodile Dundee in de eerste twee delen met opzichtige laarzen en een enorme hoed New York van commentaar voorzag, beweegt hij zich nu met dezelfde grijnzende naïviteit door Hollywood. Tijdens een pretparkritje door de jungle van een filmstudio slaat hij in een reflex een mechanische slang knock-out. Ook het menselijke geboefte in Los Angeles wordt onthaald op zijn simpele levenswijsheden en overlevingskunst. Crocodile Dundee in Los Angeles is doordrongen van een bewonderenswaardige simpelheid en vanzelfsprekendheid. De eveneens Australische regisseur Simon Wincer (Free Willy) maakt van de onschuldige avonturen een aangename, soms melige amusementsfilm, waar je zelfs de meest onbedorven kinderen mee naar toe kunt nemen. Bioscoopfilms waar zo weinig doortraptheid in schuilt zijn een zeldzaamheid geworden. Je zou er bijna nostalgisch van worden.

Crocodile Dundee in Los Angeles. Regie: Simon Wincer. Met: Paul Hogan, Linda Kozlowski, Serge Cockburn, Aida Turturro. In: 23 theaters.

    • Hans Beerekamp