Mark Lanegan

Zanger/gitarist Mark Lanegan uit Seattle heeft veel omzwervingen gemaakt. Als veteraan van de grunge-generatie heeft hij het nog jaren volgehouden met The Screaming Trees, totdat hij in 2000 de groep ontbond. Een solo-carrière lag voor de hand, want hij heeft altijd al eigen platen gemaakt. Maar verrassend genoeg dook de zanger onlangs op als tweede gitarist bij de exuberante woestijnrockers van Queens Of The Stone Age. Toch heeft hij nu ook een solo-cd gemaakt.

Lanegan had ooit opnamen op stapel staan met Kurt Cobain en Krist Novoselic voor een lp met oude blues-liedjes. Verder dan Leadbelly's Where Did You Sleep Last Night, dat later door Nirvana werd opgenomen voor MTV Unplugged, zijn de drie nooit gekomen. Maar in de sfeer van het nieuwe Field Songs is het idee terug te vinden. In sommige nummers klinkt de desolate roep van de veld-blues, met krassende gitaar en teksten over zure whiskey. Lanegan speelt akoestisch gitaar en laat af en toe op de achtergrond een piano meepingelen, of een vervormde gitaar. Zijn donkere stem is streng, soms bijna als de prekende Nick Cave. Maar hij kan ook vertwijfeld klinken en teer. Op Field Songs is Lanegan als de eenzame zwerver die 's avonds in een woestijn, omringd door onheilspellende schaduwen, de angst van zich afzingt. Queens Of The Stone Age met Mark Lanegan als gitarist treedt dinsdag 21 augustus op in Tivoli, Utrecht.

Mark Lanegan. Field Songs (bbqcd 224)

    • Hester Carvalho