Machtsvertoon van Israël biedt geen enkele oplossing

Palestijnen die stenen en Molotov-cocktails gooien verschuilen zich achter autowrakken of muren van huizen. Israëlische strijdkrachten schieten uit tanks of uit observatietorens. Hoeveel machtsvertoon Israël ook tentoonspreidt, een einde aan het geweld wordt daarmee niet bereikt, meent Amira Hass.

In de oorlog die de Palestijnen aan Israël hebben verklaard, hebben ze de volgende wapens ingezet:

Betogingen bij wegversperringen van het Israëlische leger en in de centra van steden;

Stakingen, oproepen tot een boycot van Israëlische producten, diefstal van Israëlische auto's, pamfletten;

Stenen – hoofdzakelijk door de massa's gebruikt in de eerste weken van de oorlog;

Molotov-cocktails, pistolen, geweren en mitrailleurs;

Mortieren, landmijnen, explosieven, handgranaten;

Levende bommen – de zelfmoordaanslagen.

De veiligheidsposten van de Palestijnen, langs de onzichtbare grens die de Palestijnse gebieden scheidt van het terrein onder Israëlisch gezag en van joodse nederzettingen, zijn betonnen bouwwerken, stapels zandzakken, hutjes van golfplaten.

De Palestijnen die stenen en Molotov-cocktails blijven gooien verschuilen zich achter autowrakken of vaten, reclameborden of de muren van huizen. Palestijnen beschieten Israëlische soldaten en burgers vanuit hinderlagen in boomgaarden, heuvels, lege gebouwen en vanachter asbestmuren in vluchtelingenwijken.

Op deze wijze hebben de Palestijnen tal van Israëlische burgers gedood en verwond die zich in ongepantserde auto's verplaatsten, en ook Israëlische soldaten. De Palestijnen schieten uit passerende auto's. Ze hebben terroristische cellen waarvan de leden in het holst van de nacht explosieven plaatsen op snelwegen die worden gebruikt door voertuigen van de Israëlische strijdkrachten en van kolonisten.

Ze beschieten de wijk Gilo in Jeruzalem maar ook Neveh Dekalim en Psagot. De Palestijnen hebben Israëliërs vermoord die gebied zijn binnengegaan dat onder gezag staat van de Palestijnse Autoriteit.

Eén Palestijn heeft met dodelijke afloop soldaten en burgers aangereden bij een officiële liftplaats voor soldaten. Een andere Palestijn heeft soldaten beschoten in de wijk Kirya in Tel Aviv. Er zijn in Israël explosieven en autobommen geplaatst. Een tiental Palestijnen heeft in Israël zelfmoordaanslagen uitgevoerd en er wachten er nog tientallen op de kans om in hun voetsporen te treden. Meer dan honderdvijftig Israëliërs zijn omgekomen – onder wie vrouwen, kinderen en bejaarden.

In de Israëlische verdedigingsoorlog tegen het Palestijnse offensief worden de troepen van het Israëlische leger ingezet in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, waar op het ogenblik drie miljoen Palestijnen wonen. Daarbij worden de volgende wapens gebruikt:

F-16-gevechtsbommenwerpers, gevechtshelikopters, onbemande vliegtuigen;

Tanks, pantserwagens, gepantserde jeeps;

Versterkte bolwerken op snelwegen, observatietorens;

Schepen, scherpschutters, bulldozers;

Bommen, tank- en mortiergranaten, luchtgrond- en grondgrondraketten;

Traangasgranaten;

Prikkeldraadhekken, gevangenissen en collaborateurs.

De Israëlische strijdkrachten schieten uit de lucht, vanaf zee en de grond. Ze schieten uit tanks, uit versterkte posities, uit observatietorens en achter jeeps vandaan.

Overal in de Palestijnse gebieden in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever heeft het Israëlische leger bases tegenover wijken bevolkt door Palestijnse vluchtelingen, tussen steden en dorpen, en binnen joodse nederzettingen.

Overdag rijden er tanks en pantserwagens over de snelwegen en er zijn ook tanks en pantserwagens gestationeerd op heuvels of in de nederzettingen, die patrouilleren op de snelwegen.

Met de wapens die het heeft en het gezag dat het uitoefent doet Israël het volgende:

Het vermoordt Palestijnen die volgens de internationale veiligheidsdienst Shin Bet iets te maken hebben met terroristische aanslagen tegen Israëliërs binnen of buiten de Groene Lijn;

Het dood en verwondt tientallen gewapende Palestijnen;

Het doodt en verwondt duizenden ongewapende Palestijnen, onder wie vrouwen, kinderen en bejaarden;

Het verwoest posten van de Palestijnse politie of de nationale veiligheidsdienst en beschiet gebouwen van de Palestijnse Autoriteit;

Het verwoest huizen met bulldozers en tanks en bezet huizen die langs snelwegen liggen;

Het ploegt boomgaarden en plantages om, vernielt kassen, fabrieken en werkplaatsen;

Het houdt meer dan duizend Palestijnen gevangen en stelt voor hele wijken of dorpen die dicht bij nederzettingen liggen avondklokken in die dagen tot weken duren;

Het sluit de hele Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook af;

Het sluit internationale grensovergangen af voor Palestijnse voertuigen en legt uren achter elkaar het verkeer over Palestijnse snelwegen stil;

Het plaatst fysieke obstakels – betonblokken, loopgraven, aarden wallen – om Palestijnse voertuigen te beletten van de ene gemeenschap naar de andere te rijden en sluit de grote wegen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook voor Palestijns verkeer;

Het molesteert Palestijnse voetgangers;

Het verbiedt de toegang tot stranden voor de inwoners (onder wie kinderen) van Rafah en Khan Yunis;

Het beperkt de invoer van voedsel, medicijnen en grondstoffen naar de Palestijnse gebieden;

Het beperkt de afzetmogelijkheden voor Palestijnse landbouwproducten;

Het vaardigt ontruimings- en sloopbevelen uit tegen huizen in wijken die grenzen aan de Groene Lijn;

Het heeft de territoriale wateren waarin de vissersboten van Gaza mogen opereren van twaalf zeemijl teruggebracht tot drie.

Al het bovenstaande is van kracht en toch wijken de Palestijnen niet, want:

Sommigen nemen deel aan protestbetogingen, sommige vuren wapens af, sommigen plaatsen bommen en sommigen voeren zelfmoordaanslagen uit;

Iedereen ontloopt te voet wegversperringen van het Israëlische leger, sommigen blijven thuis en worden 's nachts beschoten, of verbergen zich onder een trap omdat er geen schuilkelders zijn;

Sommigen wonen in tenten omdat hun huizen verwoest;

Alle Palestijnse kinderen kruipen onder het bed of onder dikke dekens als ze Israëlische straaljagers of gevechtshelikopters over hun wijk horen komen;

De Palestijnse Autoriteit arresteert collaborateurs met Israël en berecht ze in bliksemprocessen;

Velen glippen Israël binnen om wat geld te verdienen, terwijl sommigen binnenglippen om bij een zelfmoordaanslag alles achter zich te laten.

Amira Hass is redacteur van Ha'aretz.© Ha'aretz

    • Amira Hass