Koers van KPN bereikt nieuw dieptepunt

Negatief sentiment in de technologiesctor heeft telecomconcern KPN vanochtend naar de laagste koers ooit geduwd. Het aandeel noteerde rond het middaguur ruim 3 procent lager op 4,68 euro. Er is nog steeds geen nieuws te melden over de omstreden fusiebesprekingen met het Belgische Belgacom. Sinds het uitlekken van de onderhandelingen zijn er al weer twee maanden verstreken.

Andere verliezers op het Damrak waren vanochtend UPC en Wolters Kluwer, bedrijven die beide gisteren hun halfjaarcijfers hebben gepubliceerd. Het onverwachte vertrek van bestuursvoorzitter Mark Schneider heeft de koersval van het kabelbedrijf niet kunen stuiten. UPC was rond het middaguur de grootste verliezer uit de AEX-index met een ruim 8 procent lagere koers op 1,09 euro.

De tegenvallende autonome winstgroei van uitgever Wolters Kluwer zette het aandeel wederom op verlies. Na de forse koersdaling van ruim 12 procent op dinsdag, verloor de uitgever vanochtend 2,5 procent op 24,38 euro.

Detailhandelsconcern Ahold had vanochtend last van de onheilsboodschap die de Amerikaanse concurrent Wal-Mart naar buiten bracht. De grootste `retailer' ter wereld meldde een magere winststijging en sombere vooruitzichten. Ahold verloor ruim 1 procent op 33,53 euro.

Tegenover de verliezers stonden ruwweg evenveel winnaars. Bank ABN Amro, dat morgenochtend zijn halfjaarcijfers rapporteert, behoorde tot de uitschieters op de beurs. Het bankaandeel klom met anderhalve procent naar 19,77 euro.

Philips en ASML waren positieve uitzonderingen op de zwakte in de technologie-aandelen. Hiervoor wordt verwezen naar het positieve rapport dat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs maandag de deur uit deed. De bankiers ontwaren het eerste licht aan het eind van de donkere tunnel waarin de halfgeleiderindustrie zich al een tijdje bevindt.

Per saldo stond de AEX-index vanmiddag nauwelijks gewijzigd op het koersenbord. De beursgraadmeter met de 25 grootste ondernemingen van het Damrak noteerde vanmiddag 0,1 procent hoger op 538,59 punten. De Midkap-index deed het slechter met een verlies van een half procent op 496,56 punten.

Ook andere Europese aandelenmarkten lagen er vanochtend stil bij. Volgens handelaren blijven veel beleggers voorzichtig aan de zijlijn staan. Bovendien speelde Maria Hemelvaart een rol. Deze katholieke feestdag is een vrije dag in onder andere Italië en Spanje.

De afwijkingen op de belangrijkste beurzen in Europa bleven dan ook beperkt. In Londen ging er een kwart procent van het koerspeil af. In Frankfurt moest de DAX-index 0,4 procent terug, terwijl Parijs 0,3 procent zakte.

Bayer was in Frankfurt weer het haasje nadat de eerste claim is binnengekomen wegens een sterfgeval na het gebruik van het anticholesterolmiddel Bayol, dat inmiddels van de markt is gehaald. De koers van Bayer moest 1,4 procent terug. De Zwitserse concurrent Roche van Bayer deed het beter.

De euro ging in Europa verder omhoog. De Europese munt werd 0,7 dollarcent meer waard op 0,9060 dollar. Daardoor hoefde voor een dollar in Amsterdam 2,4315 gulden worden betaald, bijna twee cent minder dan gistermiddag. Het Britse pond zakte 0,7 cent naar 3,4780 gulden.