Israël liquideert opnieuw activist in Palestijns gebied

Israëlische commando's hebben vanochtend een 25-jarige Palestijnse activist vermoord. De aanslag vond plaats in Hebron, in een gebied onder Palestijns zelfbestuur.

Volgens Israël was de man betrokken bij beschietingen door de Fatah-milities van Arafat op de joodse kolonisten in Hebron. Er is geen poging ondernomen de man te arresteren.

De Israëlische aanslag volgde op een gespannen nacht in en nabij het Palestijnse Beit Jalla. Vanuit dat dorpje wordt regelmatig geschoten op de joodse nederzetting Gillo. Lange tijd leek de Israëlische premier Sharon van zins met tanks en bulldozers het dorpje binnen te trekken. Onder druk van de Verenigde Staten en minister van Buitenlandse Zaken Peres werd hiervan afgezien.

Maandagnacht bezetten Israëlische troepen wel drie uur lang de stad Jenin. Het was de eerste keer dat Israël een stad binnenviel die in het kader van het vredesproces aan de Palestijnse autoriteiten was overgedragen. In Jenin werd het politiebureau verwoest. Volgens de Palestijnse autoriteiten is ook een aantal collaborateurs bevrijd. Israël wilde dit bericht gisteren ontkennen noch bevestigen.

In de hele wereld is vandaag en gisteren hoogst afkeurend gereageerd op de Israëlische inval in Jenin. Ook Israëls belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten, noemde de operatie ,,provocatief''. Voor de Palestijnen was het een ,,oorlogsverklaring''. In een brief aan de Verenigde Naties hebben ze opnieuw gevraagd om internationale bescherming.

De aanslag op de activist vandaag in Hebron is onderdeel van het Israëlische beleid om Palestijnen uit de weg te ruimen die worden verdacht van terreurdaden of beschietingen in bezet gebied. Naar schatting zestig activisten zijn op deze manier omgebracht. Met de politiek wil de Israëlische premier Sharon duidelijk maken dat ,,terreur een prijs heeft''. Israël eist dat de Palestijnse leider Arafat activisten arresteert. Zolang hij dit nalaat, liquideert Israël ze.

Volgens de voorman van de extremistische beweging Hamas, Abdel Aziz Rantisi, zijn de Israëlische inval in Jenin en de dreigende troepenconcentraties bij Beit Jalla contraproductief. ,,Als Sharon de situatie op de spits drijft door steden binnen te vallen, dan zullen de Palestijnen zich heviger verzetten.''

Hamas pleegt in deze intifadah zeer bloedige aanslagen op burgerdoelen in Israël, zoals vorige week in Jeruzalem. Dit was weer een vergelding voor een Israëlische moordaanslag op Hamas-activisten een week eerder.

In totaal zijn er tijdens de Palestijnse opstand de afgelopen tien maanden zo'n zevenhonderd doden gevallen. Driekwart van hen is Palestijns.