In de goot

Een innovatie een vernieuwing die het gehaald heeft werd eens beschreven als een geslaagde improvisatie.

Een voorbeeld. In Parijs worden veel straten gereinigd door water vanuit een put in de stoeprand langs de stoep te laten stromen. Dat water volgt de natuurlijke helling van de straat, neemt straatvuil mee en loopt een eind verderop via een lagere waterput het riool in.

Om het water in de goede richting en naar de put te leiden, worden altijd restanten tapijt gebruikt die zijn opgerold. Een touw om zo'n rol voorkomt het uitrollen. Ongebruikte rollen liggen te drogen in de goot. Een rol die wordt gebruikt ligt op de weg bij een put met één eind tegen de stoeprand en geeft het water de juiste richting.

Deze rake improvisatie is standaard geworden. Hoe oud zou dit voorbeeld van voorname eenvoud zijn?

    • Pek van Andel