Hofland speelt in plaats van Frank de Boer

Aanvoerder Frank de Boer ontbreekt vanavond bij het Nederlands elftal in de oefenwedstrijd tegen Engeland. De verdediger heeft een achillespeesblessure. Hij wordt vervangen door Hofland.

Bondscoach Van Gaal herhaalde gisteren dat het meespelen van De Boer in de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd over ruim twee weken tegen Ierland serieus in gevaar is gekomen. ,,Hij heeft tot nu toe na de vakantie met FC Barcelona slechts een helft gespeeld. Het zal heel moeilijk voor hem worden. Als hij al fit is op 1 september, speelt hij niet zo maar even zo'n belangrijke wedstrijd. De Boer is dan ook momenteel de enige speler in mijn selectie met een triest gezicht.''

Op 1 september, de dag van Ierland-Nederland in Dublin, is De Boer voor het eerst weer speelgerechtigd voor officiële wedstrijden na een schorsing die hem werd opgelegd door de UEFA. Tijdens een dopingcontrole werd er bij De Boer een te hoge nandrolongehalte in de urine gevonden. In de beroepszaak tegen de UEFA wist de advocaat van de international te bewerkstelligen dat De Boer tegen Ierland van de partij kon zijn. De eveneens door een dopingaffaire geschorste Davids staat vanavond ook niet in het basisteam opgesteld omdat hij vooralsnog niet mag meedoen tegen de Ieren.

Van Gaal laat het Nederlands elftal in een vertrouwde opstelling spelen tegen de Engelsen. Van Bronckhorst keert terug als linksback. Cocu bezet met de aanvoerdersband om de arm de linkerkant van het middenveld, Kluivert staat centraal en Van Bommel op rechts. In de spits heeft Van Nistelrooij voorlopig Hasselbaink verdrongen. Zenden bezet de rechterflank en de niet geheel fitte Overmars in principe de linkerkant.

Van Gaal was van plan later in de wedstrijd Petta van Celtic een kans te geven, maar de linksbuiten verliet gisteravond met een spierblessure de training. De overige nieuwelingen Oude Kamphuis door Van Gaal hardnekkig `Kamphuis' genoemd en doelman Waterreus mogen waarschijnlijk invallen. Reservedoelman Westerveld heeft een hamstringblessure.

In tegenstelling tot collega Eriksson zegt Van Gaal geen verzoek van clubcoaches te hebben ontvangen om spelers te sparen. ,,Ook niet van Sir Alex (manager Ferguson van Manchester United, red.) voor Stam en Van Nistelrooij'', grijnsde Van Gaal. ,,Ik kan iedereen zo lang inzetten als ik wil.''

Van Gaal is vooral benieuwd naar de samenwerking tussen Hofland en Stam in het centrum van de verdediging. Tweevoudig international Hofland mist ervaring, maar Van Gaal roemt zijn talent. ,,Kevin verdedigt sterk in de dekking en verzorgt de opbouw ook goed. Hij kan constructief denken en heeft een killersmentaliteit. Dat bevalt mij wel''

Verder wil Van Gaal de combinatie Kluivert-Van Nistelrooij weer aan het werk zien. Na Nederland-Duitsland in de Arena, bijna twee jaar geleden, kon het tweetal door de blessure van Van Nistelrooij niet meer vanaf de eerste minuut samenspelen.

Van Gaal maakte gisteravond bekend dat hij na het einde van zijn contract als bondscoach in 2006 stopt als trainer. ,,Dan wil ik alleen nog een functie bekleden in een commissie van de UEFA of wat doen met de jeugd. Mocht ik tussentijds opstappen dan zou ik bijvoorbeeld nog in Engeland bij een club aan de slag kunnen gaan.''