Getrouwde bisschop kiest toch voor de kerk

Het Vaticaan dreigde onlangs ex-aartsbisschop Milingo uit Zambia te excommuniceren als hij zijn huwelijk niet ontbond. Gisteren meldde het Vaticaan dat Milingo inbindt. Zijn Koreaanse vrouw ging prompt in hongerstaking.

De voormalige Zambiaanse aartsbisschop Emmanuel Milingo, die in mei trouwde, kiest toch voor de katholieke kerk en niet voor zijn vrouw, zo heeft het Vaticaan laten weten. Maar zijn echtgenote vertrouwt het niet en suggereert dat hij is ontvoerd en gedrogeerd. Bovendien zegt ze dat ze misschien zwanger is.

Het is een waar drama dat zich dezer dagen afspeelt in Rome. De 43-jarige Maria Sung, echtgenote van de 28 jaar oudere prelaat, is de enige zichtbare hoofdrolspeler. Vanmorgen ging ze weer bidden in de Sint Pieter, begeleid door journalisten en fotografen. Milingo zelf, die al eerder in opspraak kwam, blijft zorgvuldig buiten beeld. Alle communicatie verloopt via het Vaticaan.

Maria Sung is gisteren in hongerstaking gegaan en zegt dat ze dat zal volhouden totdat ze zelf haar man heeft gesproken. ,,Hij is nu niet vrij'', zegt de Koreaanse.

De omstreden prelaat was vorige week op bezoek gegaan bij de paus op diens buitenverblijf in Castelgandolfo om te praten over zijn huwelijk. Hij bleef een half uur binnen de residentie. Milingo was op 27 mei met Sung getrouwd, in een groepshuwelijk georganiseerd door de Moon-sekte. Het celibaat is achterhaald en heeft alleen maar ellende gebracht, zei Milingo toen. Het Vaticaan had gedreigd hem later deze maand te excommuniceren (uit de kerk te zetten) als hij niet terugkwam op deze stap.

In een brief die gisteravond door het Vaticaan is vrijgegeven, schrijft Milingo dat hij zich door de paus heeft laten overreden.

,,Vanaf dit moment draag ik mijn leven opnieuw met heel mijn hart op aan de katholieke kerk, ik doe afstand van mijn leven samen met Maria Sung en van mijn contacten met dominee Moon en zijn Familiefederatie voor wereldvrede'', schrijft Milingo aan Johannes Paulus II. Was getekend, op 11 augustus: ,,Uw nederige en gehoorzame dienaar''.

Sung, die Milingo is nagereisd in gezelschap van woordvoerders van de Moon-sekte, heeft laten weten dat ze bereid is met haar hongerstaking haar leven op het spel te zetten. ,,Monseigneur Milingo en ik zijn getrouwd voor God'', zei ze gisteren. ,,Als hij besluit dat dit niet langer waar is, dan ben ik bereid te sterven.'' Ze vertelde dat ze niet wist dat katholieke priesters gebonden zijn aan het celibaat.

Sung zei ook dat ze vermoedt zwanger te zijn. Een woordvoerder van de Moon-sekte had maandag gezegd dat ze overwoog een zwangerschapstest te doen, maar gisteren zei Sung dat ze dat ,,alleen samen met mijn man'' wilde doen. Zij gelooft de uitspraken van het Vaticaan niet dat Milingo zich heeft teruggetrokken en niet wil praten.

Een Moon-woordvoerder zei gisteravond dat Sung overweegt bij de Italiaanse politie aangifte te doen van ontvoering.

De Koreaanse arts zegt vol vertrouwen te zijn dat Milingo bij haar terugkomt. ,,Hij heeft er lang over nagedacht voordat hij besloot met me te trouwen, en hij zou er niet van dromen om terug te komen op zijn belofte'', zei ze. Ze voegde daaraan toe dat niemand hen heeft gedwongen te trouwen. ,,Dominee Moon heeft dat gesuggereerd, maar het uiteindelijke besluit was aan ons, we hadden nee kunnen zeggen''

De Zambiaanse oud-aartsbisschop is al jarenlang omstreden. In Afrika profileerde hij zich als wonderdokter en duiveluitdrijver, en ook toen hij in 1982 naar Rome werd gehaald, bleef hij tot irritatie van het Vaticaan met veel show duivels uitdrijven. In 1996 werd hem verboden nog langer de mis op te dragen.

    • Marc Leijendekker