Eerste claim in VS tegen Bayer wegens omstreden medicijn

In de Verenigde Staten is de eerste claim tegen Bayer ingediend. Dat gebeurde afgelopen vrijdag, twee dagen nadat het Duitse chemie- en farmaceutische concern zijn geneesmiddel Baycol (Lipobay buiten de Verenigde Staten geheten) van de markt moest halen. Het gebruik van het anti-cholesterolmiddel zou wereldwijd 52 doden hebben veroorzaakt.

De claim tegen Bayer is ingediend door Steven Sparks, een familielid van Lilbert Sparks Jr, een man uit Oklahoma die op 2 maart is overleden, zo vertelde zijn advocaat gisteren tegen het persbureau Reuters. De advocaat zei dat de claim, ingediend bij een rechtbank in Oklahoma, vele miljoenen zal bedragen. In de Amerikaanse staat Florida is een vrouw een civiele procedure tegen Bayer begonnen. Zij meent dat het medicijn aantasting van haar spieren en chronische vermoeidheid heeft veroorzaakt.

Bayer heeft deze week toegegeven dat het product mogelijk de oorzaak is van de 52 sterfgevallen, maar zei ook dat het bewijs daartoe niet is geleverd.

Het Amerikaanse farmacieconcern Bristol-Meyers Squibb heeft intussen zijn concurrerende medicijn tegen cholesterol, Pravachol, voor een maand gratis op de markt gebracht met de bedoeling patiënten van Bayer weg te kapen. Met paginagrote advertenties in drie grote Amerikaanse kranten, waaronder de New York Times, probeerde Bristol-Meyers afgelopen maandag patiënten en artsen op zijn alternatief te wijzen. ,,Wij willen gebruikers van Baycol alleen maar verzekeren van een voortgezette behandeling'', verklaarde een woordvoerder tegen het persbureau AP.

Afgelopen vrijdag al had Merck & Co in een paginagrote advertentie in de Wall Street Journal aandacht gevraagd voor zijn geneesmiddel Zocor. Daarop kwam het agressieve antwoord van Bristol-Meyers dat met zijn meest succesvolle medicijn, Pravachol, niettemin terrein verliest aan de concurrende geneesmiddelen Zocor van Merck & Co en Lipitor van Pfizer. Baycol van Bayer had met 4,6 procent veruit het kleinste marktaandeel in de VS.