De bank zonder goodwill

Houdt de beurs nog van ABN Amro? Morgen presenteert bestuursvoorzitter Groenink de halfjaarcijfers, en onder beleggers heerst scepsis alom.

De opvolger van Jan Kalff heeft een ambitieuze reorganisatie ingezet met bijpassende doelstellingen. De bank omarmt volledig het Angelsaksische bedrijfsmodel waarbij waardecreatie voor de aandeelhouder het leidende beginsel is. Enige probleem: de dappere, aangescherpte, streefcijfers blijken op het hoogtepunt van de markt te zijn verkondigd en onhandig geformuleerd.

Allereerst belooft ABN Amro te excelleren in de sector. De bank spiegelt zich sinds begin dit jaar aan twintig stevige concurrenten. Met het totaalrendement op het aandeel, koerswinst plus dividend, jaagt de bank binnen vier jaar een positie in de top-5 na. Door de matige prestaties van het aandeel op de beurs bungelt ABN Amro nu onderaan in zijn eigen gekozen eredivisie. Dat doet pijn.

Groenink zal terecht benadrukken dat slechts een achtste van de tijd verlopen is, de competitie is pas net begonnen. Bovendien is de doelstelling relatief. Zolang ABN Amro het in een guur klimaat maar op langere termijn beter doet dan zijn branchegenoten is er niets aan de hand.

Minder tactvol zijn de absolute getallen die de bank er aan verbonden heeft. De top-5 doelstelling heeft de bank zelf vertaald in een waardeverdubbeling binnen vier jaar. Slecht weer, of geen slecht weer. Wie zijn nek uitsteekt mag meer verdienen en daarom ziet het bestuur een aardige bonus tegemoet als het hier in slaagt. Dat is naast de stijging van de basissalarissen dit jaar: 38 procent voor Groenink en 11 procent voor de rest van het bestuur.

En dan is er nog de politiek die een rendementsdoelstelling van ABN Amro in de wielen rijdt. De bank streeft ernaar 25 procent rendement op het eigen vermogen te maken, volgens Nederlandse boekhoudregels. De bank heeft geen goodwill op de balans. Dat scheelt vermogensbeslag. Bij toepassing van Amerikaanse regels valt ABN's vermogen 6,5 miljard euro hoger uit doordat daar wel goodwill als bezit in de boeken moet worden verwerkt. Het kabinet gaat die methode ook verplichten. Het rendement (de teller) zal dan nog veel sneller moeten groeien, omdat het vermogen (de noemer) groeit.

Het geworstel met de doelstellingen kost ABN Amro ook goodwill in de buitenwereld. In Londen, waar de opeenhoping van de financiële wereld goed is voor een constant gistingsproces, ligt de bank er naar verluidt een beetje uit. Goodwill zal er komen, dat weet Groenink ook. Maar voorlopig is het alleen op de balans.

    • Jeroen Wester