De angst voorbij

Op 31 juli wijdde deze krant een hoofdredactioneel commentaar `De angst voorbij' aan de substantiële toename van seksueel overdraagbare aandoeningen. ,,Een nieuwe golf van hiv ligt mogelijk op de loer'', zo stond er. Zorgwekkende ontwikkelingen, die behalve in Nederland ook in andere westerse landen zijn waargenomen. Hierover zijn we het eens.

Verontrustend echter is de wijze waarop deze `trend' vaak wordt geduid. Ook in bedoeld commentaar werd regelrecht beschuldigend gesproken over mensen met hiv die toch al kwetsbaar zijn voor stigmatisering en discriminatie. Het zijn steevast `de anderen' in dit geval mensen met hiv of aids die aangeduid worden als de ,,mensen die maar aan rotzooien'' en van wie gebleken zou zijn dat zij zich steeds minder rekenschap geven van hun persoonlijke verantwoordelijkheid om de overdracht van hiv te voorkomen. Er is echter geen enkel onderzoek dat deze zienswijze ondersteunt. Het is ook niet zo dat mensen met hiv onveiliger vrijen dan mensen zonder hiv of dat mensen met hiv andere verantwoordelijkheden zouden hebben dan mensen zonder hiv; vrijen doe je nog steeds met z'n tweeën.

Wat we wel weten is dat in alle geledingen van de bevolking onveiliger wordt gevreeën. Kennelijk is het voor iedereen moeilijk om zich, zeker nu de dreiging van de aids lijkt af te nemen, te blijven houden aan het noodzakelijke condoomgebruik. Op zich is dat geen nieuws. We weten uit de ervaringen met Nederlandse campagnes tegen roken of alcoholmisbruik en vóór het gebruik van autogordels, dat gedragsverandering misschien nog wel wil lukken maar dat het volhouden daarvan veel moeilijker is. In vergelijking met die campagnes, is de verandering naar veilig vrijen in Nederland ronduit indrukwekkend te noemen. Mensen met hiv die worstelen met veilig vrijen ervan beschuldigen dat zij maar aan rotzooien, helpt dan natuurlijk niet en werkt eerder contraproductief.