Das & Boom dreigt met proces

Staatssecretaris Faber (Natuurbeheer) moet binnen een maand maatregelen nemen om de wilde hamster ofwel korenwolf voor uitsterven te behoeden. Dit eist de vereniging Das & Boom. Zij dreigt anders met een rechtszaak. Dat schrijft de advocaat van de dierbeschermingsorganisatie in een zogenoemde sommatie aan Faber.

De vereniging eist dat hamsters uit het buitenland worden gehaald om aan het vorig jaar gestarte fokprogramma toe te voegen. Hoewel de fokprogramma's in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp en bij Das & Boom in Beek Ubbergen bij Nijmegen succesvol zijn verlopen, lijden de dieren aan inteelt. De gefokte dieren zijn volgens Das & Boom genetisch zo zwak dat ze al bij een lichte ziekte massaal zullen bezwijken.

Ook moet Faber volgens Das & Boom voor het volgend voorjaar voldoende leefgebieden voor de hamster in Limburg aankopen en veiligstellen, zodat de gefokte beestjes kunnen worden uitgezet. Het aantal te verwerven gronden voor de leefgebieden is tot op heden ver achtergebleven bij de verwachtingen. Op advies van Das & Boom besloot Faber eerder dit jaar nog niet tot het uitzetten van de gefokte hamsters over te gaan, omdat het verworven leefgebied te klein zou zijn om de korenwolven een overlevingskans te bieden.

De vereniging vergelijkt de verdwijning van de hamster met het uitsterven van van de otter in de jaren tachtig.