Bayer maakt schijnbewegingen

Gaat Bayer eindelijk toegeven aan de druk? Beleggers proberen het Duitse conglomeraat al enige tijd over te halen om zijn farmaceutische divisie te verkopen. En die geluiden wonnen aan sterkte nadat Bayer vorige week zijn anticholesterol-middel Baycon van de markt haalde, waardoor de groeivooruitzichten van de divisie ernstig werden geschaad. Eindelijk lijkt Bayer te willen luisteren. Het suggereert dat het bereid zou kunnen zijn om de divisie in een joint venture op te laten gaan, die het concern niet noodzakelijkerwijs hoeft te controleren. Kunnen we de champagne dus ontkurken?

Nee. Deze ideeën zijn niet nieuw. Bayer heeft er al mee gespeeld, maar daar is nooit iets uit voortgekomen. Wat Bayer lijkt voor te stellen is een verkoop van de divisie voor aandelen, waarbij het concern een minderheidsbelang behoudt in het grotere geheel. Op zijn best is dat een halfbakken oplossing. De divisie krijgt er wel de benodigde omvang door, maar het is geen doeltreffende manier om de echte waarde ervan voor beleggers te ontsluiten. Als Bayer hun belangen voor ogen zou hebben, zou het concern beloven de divisie aan hen over te dragen.

Een afsplitsing zou waarschijnlijk de beste uitweg zijn uit het moeras waarin Bayer zich bevindt. Maar niets wijst erop dat topman Manfred Schneider er ook zo over denkt. Hij geeft aan dat zijn eigen voorkeur uitgaat naar een oplossing, waarbij Bayer een beest met vier poten blijft: een chemiedivisie, een polymerendivisie, een gewasbeschermingsdivisie en een farmaceutische divisie. Totdat Schneider deze visie laat varen, is ieder feestje voorbarig.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Jonathan Ford