Barbies en Kens in de digitale ruimte

Dr. Aki Ross heeft het duurste kapsel uit de filmgeschiedenis. Twintig procent van de productietijd (en van het budget, dat de 100 miljoen dollar ver overschreed) van de digitale animatiefilm Final Fantasy werd besteed aan het haar van de geleerde. Geen wonder dat ze zo nadrukkelijk haar zestigduizend afzonderlijk in de computer geladen haren heen en weer zwaait. Het resultaat – haar is een bekende nachtmerrie voor animatoren – overtuigt nauwelijks, zodat de Hollywoodsterren weer gerust kunnen gaan slapen. Even was er in die kringen paniek uitgebroken, toen de makers van Final Fantasy aankondigden dat de driedimensionale computeranimatie van menselijke personages zo levensecht zou worden, dat dure filmacteurs beter naar ander werk konden gaan uitkijken. De mensen in Final Fantasy (met zeer menselijke stemmen van dure sterren) lijken nog het meest op bewegende Barbies en Kens.

Tot overmaat van ramp was de film in Amerika verre van een commercieel succes. Gemodelleerd naar het gelijknamige Japanse computerspel van Hironobu Sakaguchi, die ook voor de regie van de animatiefilm tekende, doet het verhaal nog het meest denken aan de Pokémon-serie. De aarde wordt gedomineerd door kwaadaardige demonen, die `fantomen' worden genoemd. Vanuit beschermde koepelsteden in de ruimte binden de overlevenden de strijd aan met het kwaad, en moeten daarvoor acht aardgeesten zien te verzamelen. Alleen zo kan de spirituele harmonie weerkeren.

De transparante fantomen zijn het meest geslaagde element in een overigens tamelijk geestloze film. Als de aarde gered moet worden door robotachtige wezens als de zielloze menselijke hoofdpersonen in Final Fantasy, dan is er weinig hoop meer. Dat zo'n film niet omarmd wordt door een breed publiek, lijkt wel een inspirerende conclusie. Kennelijk valt niet elke kunstmatige rage die de bioscoopbezoeker door de combinatie van Japanse technologie en Amerikaanse marketingtechnieken opgedrongen wordt automatisch in goede aarde.

Final Fantasy: The Spirits Within. Regie: Hironobu Sakaguchi. Met de stemmen van: Ming Na, Alec Baldwin, Donald Sutherland, James Woods, Steve Buscemi. In: 55 theaters.