Verdachten drugsbende vrijuit door traagheid OM

Zeven hoofdverdachten van een bende die al tien jaar drugs smokkelde tussen Nederland en Duitsland gaan vrijuit. Het openbaar ministerie in Maastricht heeft hun zaak geseponeerd omdat die meer dan twee jaar is blijven liggen bij het parket.

Plaatsvervangend hoofdofficier H. Vos maakte dat gisteren bekend toen hij als getuige voor het hof in Den Bosch moest optreden in het hoger beroep van vijf andere leden van de bende uit Kerkrade. Deze vijf zijn eerder wel door het OM vervolgd, en ook veroordeeld door de rechtbank in Maastricht. Ze kregen werkstraffen voor hun hulp bij de handel in amfetamine, cocaïne en marihuana.

Volgens persofficier I. van Hilten is de zaak tegen de zeven hoofdverdachten blijven liggen omdat ,,de officier veel ander werk had en rechtshulpverzoeken de afhandeling vertraagden.'' De zeven zouden op zijn vroegst voorjaar 2002 moeten voorkomen, bijna drie jaar na de eerste dagvaarding. Van Hilten: ,,Dan lopen we het risico dat we niet ontvankelijk worden verklaard.''

Het politiekorps Limburg-Zuid, dat veel tijd en geld in het drugsonderzoek stopte, heeft nooit begrepen waarom de hoofdverdachten niet vervolgd zijn, zo verklaarde een lid van het rechercheteam gisteren voor het hof.

,,Het parket heeft de zaak gewoon laten versloffen'', zegt M. Bax, advocaat van twee van de vijf veroordeelde bendeleden. ,,Ik kan mijn cliënten niet uitleggen dat zij voor het hof moeten verschijnen, terwijl hun bazen toekijken vanaf de publieke tribune.'' Bax hoopt op minder straf voor zijn cliënten.

Volgens advocaat A. Vonken van een andere verdachte is deze zaak illustratief voor de problemen op het parket in Maastricht. ,,Ik ken meer zaken die te lang geduurd hebben of waar verdachten opeens in vrijheid gesteld zijn.'' Sinds een jaar is het parket bezig met een operatie die de organisatie moet verbeteren. Volgens de in 1999 aangetreden hoofdofficier J. van Eck werpt die operatie inmiddels vruchten af.