Veel kinderen Brabant weg van school

Rond de driehonderd kinderen uit Zevenbergen en Klundert zijn vandaag niet op school verschenen. Hun ouders houden de kinderen thuis uit angst voor besmetting met de meningokokbacterie.

De afgelopen weken zijn twee kinderen uit Zevenbergen en Klundert overleden door de meningokokbacterie.

Burgemeester H. den Duijn heeft aangekondigd dat er tegen de ouders zal worden ,,opgetreden''. Directeur M. van Eekelen van de basisschool De Arenberg miste vanmorgen 118 van zijn 295 leerlingen, veel meer absenten dan op de andere vier scholen in Zevenbergen. Waarom er zoveel thuisblijvers zijn, begrijpt de directeur ook niet. ,,Een van de elfjarige slachtoffers zat hier op school, misschien heeft dat ermee te maken.'' Het kind zou na de zomervakantie naar groep acht gegaan zijn. ,,In die klas staat nu een tafeltje leeg. We hadden voor de klasgenoten wat voorbereid om het rouwproces te begeleiden.''

Gisteren zijn 4.456 kinderen uit de dorpen Zevenbergen en Klundert ingeënt tegen de meningokokbacterie, 93 procent van de opgeroepen kinderen heeft nu een injectie gehad. De overige kinderen kunnen volgende week maandag terecht in het gemeentehuis van Zevenbergen. Ook is besloten om twintig kinderen die langs de uitvalswegen van de dorpen wonen dan ook in te enten.

Volgens de GG & GD is het riscico op besmetting na de grote inentingsoperatie van gisteren verdwenen. Kinderen zouden volgens de deskundigen gewoon naar school toe kunnen. Toch bleven op basisschool De Toren in Zevenbergen 90 van de 230 kinderen thuis. Veel ouders zouden ten onrechte denken dat de vaccinatie pas na twee weken werkt. Volgens de GG & GD werkt het vaccin meteen.

Volgens directeur W. Aper hebben de ouderraden van De Arenberg en De Toren de afgelopen dagen een telefonische enquête gehouden onder ouders en dat zou ongerustheid hebben gewekt.

Voorzitter J. van Wageningen van de ouderraad van De Arenberg: ,,Wij hebben de onrust bij ouders juist willen wegnemen, maar dat is niet gelukt. De gemeente en de GG & GD hebben zelf ook onrust gezaaid. Eerst werd het advies gegeven geen kinderfeestjes te organiseren, omdat kinderen dan te dicht op elkaar zouden zitten en uit elkaars glas zouden drinken. Maar kinderen konden wel opeens naar school. Wat gebeurt er dan in het klaslokaal?''

Haar zoontje is vanmorgen wel naar school gegaan, hij zit in de klas van een van de overleden kinderen. ,,Ik hoop van harte dat ik de goede beslissing heb genomen.''