UNITA eist bloedige aanval op trein op

De bloedige aanval op een trein afgelopen weekeinde is gisteren opgeëist door het Angolese rebellenleger UNITA. Bij de aanval, die een van de weinige nog werkende spoorverbindingen heeft lamgelegd, zijn volgens de meest recente telling 152 mensen gedood. Er zitten nog zeker 70 lichamen in de verkoolde wagons.

UNITA stuurde gisteren een verklaring naar de media met de mededeling dat de trein onder vuur was genomen omdat deze ,,brandstof, munitie, militair gereedschap en andere dingen voor het regeringsleger'' vervoerde. Het rebellenleger zou grote hoeveelheden munitie in beslag hebben genomen.

De directeur van de nationale spoorwegen zei daarentegen dat de trein een gewone passagierstrein was geweest met 457 burgers aan boord die om veiligheidsredenen werd begeleid door soldaten en politie. De trein was 150 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Luanda op een mijn gereden en beschoten door UNITA-rebellen. Iedereen die eruit wist te springen werd onder vuur genomen.

Veel slachtoffers zijn gisteren in een massagraf begraven. Volgens waarnemers wil UNITA met dit soort gewelddadige aanvallen in de buurt van de hoofdstad de regering aan de onderhandelingstafel dwingen.