Uitmarkt Amsterdam biedt 400 optredens

Met ruim vierhonderd voorstellingen geeft de Amsterdamse Uitmarkt in het laatste weekeinde van augustus een uitgebreid voorproefje van het nieuwe theaterseizoen. Dit jaar vindt het festijn plaats van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 26 augustus op en rond het Museumplein, het Leidseplein en het Max Euweplein. Het is de favoriete locatie voor veel betrokkenen, aldus de organisatoren gisteren tijdens een persconferentie.

De Uitmarkt biedt dit jaar meer multimedia-kunst, meer dance en meer wereldmuziek. Daarmee wil de organisatie de bezoekers met andere genres laten kennismaken dan ze gewend zijn.

Eerder werd al bekend dat Paul de Leeuw met cabaret, musical, surfmuziek en een optreden van de Portugese fado-zangeres Christina Branco de Uitmarkt zal openen op een openluchtpodium op het Museumplein.

Naast de acht openluchtpodia zijn er op de diverse locaties twintig binnenpodia ingericht. Het laatste weekeinde van augustus staat sinds twintig jaar voor de opening van het culturele seizoen in Nederland.

Een van de publiekstrekkers is de voorstelling van Cirque du Soleil. Het showcircus geeft een voorproefje van de voorstelling Saltimbanco die in februari naar Amsterdam-Zuidoost komt. Cirque du Soleil laat onder meer een spectaculair trapezenummer en een optreden van een Canadees clownsduo zien.

In de Spiegeltent, die bij het Rijksmuseum zal worden opgezet, is plaats ingeruimd voor schrijvers die daar voorlezen uit eigen werk. Het zijn de kinderboekenschrijvers Carrie Slee en Max Veldhuis en voor volwassenen onder meer Lulu Wang. Het voorleesprogramma sluit aan bij de boekenmarkt, die dit jaar in de Paulus Potterstraat plaatsvindt en waar uitgevers hun fonds en nieuwe uitgaven presenteren.

Op zondagavond wordt het evenement afgesloten met een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valeri Gergiev. Het orkest speelt de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj.

De buitenpodia bieden een breed scala aan soorten theater, terwijl de binnenpodia zich richten op een genre. Zo is er veel cabaret in Bellevue, muziek in de Melkweg en dans en toneel in de Stadsschouwburg. Zaterdagavond is bijvoorbeeld het toneelstuk Den Uyl, of: De Vaandeldragers te zien. Deze voorstelling is ook live op televisie te volgen.

De Uitmarkt verwacht dit jaar weer ongeveer 500.000 bezoekers. De organisatie raadt hen aan met het openbaar vervoer te komen en verwacht hierbij geen problemen. De helft van de bezoekers is Amsterdams en komt op de fiets of te voet. Traditiegetrouw is vooral de zondag een dag voor bezoekers van buiten Amsterdam.

Het volledige programma van de Uitmarkt is vanaf 23 augustus te vinden op de website www.uitmarkt.nl.