Stork meldt opnieuw tegenvaller

Tegenvallende resultaten en hoge kosten voor een reorganisatie binnen het bedrijf hebben technisch concern Stork zwaar in de verliezen gedrukt. De eerste helft van dit jaar leed Stork 34,4 miljoen euro verlies.

Het concern maakte het verlies – omgerekend 75,6 miljoen gulden – vanmorgen bekend. Dezelfde periode vorig jaar werd nog afgesloten met een winst van 30,6 miljoen euro. In juni van dit jaar kondigde Stork nog aan dat de winst over de eerste zes maanden op ongeveer 25 miljoen euro zou uitkomen, 20 procent lager dan vorig jaar. De omzet van Stork bleef met ruim een miljard euro nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

Het grote verlies van Stork wordt veroorzaakt door een eenmalige voorziening van 60 miljoen euro voor herstructureringslasten bij een aantal niet-kernactiviteiten, zoals een bedrijf dat procesinstallaties maakt in Australië en twee makers van machines voor de voedingsindustrie in Spanje en Nederland. Die kosten komen geheel ten laste van het halfjaarresultaat.

Stork wijt de tegenvallers in de niet kern-sectoren aan een aantal niet voorziene problemen. De afwikkeling van de desinvesteringen neemt meer tijd in beslag, waardoor de verliezen oplopen omdat Stork additionele reorganisatie-voorzieningen moet treffen voor nog af te stoten bedrijfsonderdelen. ,,Bovendien wordt het verkoopklimaat er bij een teruglopende economie niet beter op'', zegt Maarten Schönfeld, die de uittredende Hans van den Boogaard als financieel directeur in de raad van bestuur is opgevolgd.

Stork zit met zijn niet kernactiviteiten in een belangrijk desinvesteringsprogramma waarbij eenderde van de omzet van het bedrijf wordt afgestoten. ,,Het is derhalve een enorme teleurstelling dat we in de eindfase van dit desinvesteringsprogramma deze bittere pil moeten slikken'', zegt bestuursvoorzitter Aad Veenman.

Maar ook bij de vier kernactiviteiten van Stork gaat het door de tegenvallende economische ontwikkelingen niet goed. De resultaten bij een aantal divisies zijn in het eerste halfjaar sterk teruggelopen ten opzichte van dezelfde periode in 2000. De koers van Stork daalde vanochtend met 10 procent tot 10,90 euro.