Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Fanatiek oranjefan Johan Vlemmix opent morgen in Eindhoven een winkel met spullen die op een of andere manier aan Máxima refereren. Van pennen, T-shirts tot buikdanspakken. Verder een reportage over de stichting SOS Papa die zich inzet voor ouders – met name vaders – die ontevreden zijn over de omgangsregeling met hun kind. Volgens de Stichting baseert de Raad voor de Kinderbescherming zich bij haar oordeel op rapporten van een psychiater die al drie keer door het Medisch Tuchtcollege is veroordeeld. Ned.2, 18.20-18.43u.

Netwerk. Onder meer een reportage over de strikte geloofsgemeenschap Amish in Amerika die een leven leidt dat nagenoeg eeuwen stil is blijven staan. Afvalligen hebben geen leven meer en worden verstoten. Ned.1, 20.29-20.59u.

Nova. Onder meer aandacht voor de strafrechtelijke vervolging van een medewerker van de gehandicaptenstichting Arduin in Oost-Souburg na het overlijden van een 44-jarige meervoudig gehandicapte vrouw. De aan zijn zorg toevertrouwde vrouw overleed in juni nadat zij zware brandwonden had opgelopen in een veel te heet bad. Ned.3, 22.30-22.50u.

Indië-herdenking. Verslag van de herdenkingsplechtigheid bij het Indisch monument in Den Haag met opnamen van de bevrijding van een van de kampen op Sumatra met een illegaal bewaarde camera. Tevens een gesprek met socioloog Wim Willems die over de terugkeer van Indische Nederlanders naar Europa een boek schreef. Morgen, Ned.2, 17.00-17.55u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portretten van schoonmaakster Sheila Felecity Boye; van studente Engels Shana Menger in Amsterdam die een bijzonder talent heeft om met apen om te gaan en van kunstenaar Marcellus Hoornweg die ook wel de Rembrandt van Hoogvliet wordt genoemd. Ned.3, 19.27-19.58u.

Islam UK: My name is Ahmed. Zeven Britten die Ahmed heten leggen uit wat het betekent als moslim in het hedendaagse Engeland te wonen. BBC2, 20.30-21.00u.

Koplopers. Tweede deel van een vierluik over de glorieuze beginjaren van het huwelijk van Charles en Diana. In het midden van de jaren tachtig komen de eerste huwelijksproblemen naar buiten. Aflevering: Diana, het verhaal van een prinses. VRT, 21.45-22.40u.

The mosque. Reportage over een Britse moskee die voor het eerst haar deuren heeft geopend voor de camera's. Een 28-jarige man is via de moskee op zoek naar een vrouw. Ook zijn er moslimvrouwen die van hun echtgenoten willen scheiden. BBC2, 22.00-23.00u.

The Gene Hunters - Deadline Venezuela. De tijd dringt voor Nancy Wexler wier moeder gestorven is aan de ziekte van Huntington, een ongeneeslijke erfelijke ziekte die de hersenen verwoest. Wexler heeft 50 procent kans om hetzelfde lot te ondergaan. Haar zoektocht naar het gen dat aan de oorsprong ligt van de ziekte brengt haar naar een plaats in Venezuela waar de ziekte van Huntington veel voorkomt. National Geographic Channel, 22.00-22.30u.

Chirurgenwerk. Deze aflevering gaat het over brandwonden, de gradaties ervan en twee operaties waarvan één bij een slachtoffer van de Volendamramp. Aflevering: Brandwonden. Ned.1, 22.25-23.07u.

Michael Palin: Hemingway achterna. Slot van een serie waarin Michael Palin de locaties bezoekt waar schrijver Ernest Hemingway voor lange of korte tijd verbleef. Vanavond o.a. Cuba, waar Hemingway de novelle The old man and the sea schreef en een ranch in Montana waar de schrijver vaak kwam. Het graf van de schrijver ligt in Ketchum, Idaho. Canvas, 22.30-23.20u.

The Last Neanderthal. Reis door Afrika, Amerika, Europa en het Midden-Oosten met als doel te onderzoeken hoe het kan dat 40.000 jaar geleden de Cro-Magnonmens de Neanderthaler overleefde, ondanks het feit dat de Neanderthaler grotere hersens had. National Geographic Channel, 23.00-24.00u.

37°. Een 16-jarige jongen krijgt botkanker. Na veel chemotherapie wordt hij na 29 weken als genezen beschouwd. Hij schreef over zijn ervaringen, gedachten, twijfels en gevoelens een indringend boek. Aflevering: Ein Junge kämpft ums überleben. ZDF, 23.15-23.45u.

Caves of Borneo. Aandacht voor een van de meest afgelegen streken op aarde, het gebergte van Borneo, waar in onderaardse begraafplaatsen sierlijke grotschilderingen werden ontdekt. National Geographic Channel, 0.00-1.00u.

PRAATPROGRAMMA

Pauw in Panama. In deze achtste aflevering wordt het spreekwoord `Oog om oog, tand om tand' onder de loep genomen door Bob Fosko (raggende zanger en presentator), Humphrey Ludwig (misstanden in een tbs-kliniek), misdaadjournalist Bas van Hout, `dwaze vaders' en schrijfster Marike Vroom. Ned.2, 21.17-22.13u.

SPORT

Studio sport. Onder andere aandacht voor de historie van de voetbalwedstrijden Engeland-Nederland vanaf 1946 naar aanleiding van de vriendschappelijke wedstrijd morgen van het Nederlands elftal tegen Engeland. Ned.2, 22.55-23.45u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Zomerstaatsloterij. Show die in het teken staat van het liefdadigheidsconcert van operaster Luciano Pavarotti, opgenomen in Italië, voor de vluchtelingen van Afghanistan. Ook een gesprek met Ruud Lubbers, voorzitter van de UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) en optredens van Anastacia, George Benson, Deep Purple, Tom Jones en Barry White. RTL4, 21.20-22.35u.

De wereld van Boudewijn Büch. Op een kangoeroe-eiland was een hit van het Cocktail Trio. Büch gaat naar het echte Kangaroo Island aan de zuidkant van Australië. Echter kangoeroes zijn er niet te vinden. Afl.: Australië (4). Ned.3, 21.00-21.30u.

DRAMA

Lilli. Derde deel van een 4-delige Finse dramaserie over een gedreven, jonge vrouw, die als predikante aan de slag gaat in een achterstandswijk. Met Marjaana Maijala. Ned.1, 23.09-0.03u.

KUNST

Bonanza: Strand. Film van Jos Van den Bergh en Peter Verhelst over een persoon die terugblikt op een ervaring in een strandhotel. Door middel van een monoloog met zichzelf, kijkt hij naar zijn eigen fantasieën. Op bijna chirurgische manier ontleedt hij zijn droomwereld. Ned.3, 22.50-23.23u.

Hoe nu verder? Revisited. De zevende compilatie van de nacht van 31 december 1999 op 1 januari 2000 over de vraag hoe het verder moet. Meer dan zeventig televisie- en filmmakers leverden een persoonlijke bijdrage van precies drie minuten. Ned.3, 23.23-23.47u.

FILM

The Deep (Peter Yates, 1977, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-23.15u., onderbroken door reclame en Hart van Nederland.

The Lawnmower Man 2: Beyond Cyberspace (Farhad Mann, 1996, VS). Special effects staan voorop in vervolgfilm over tuinman met een via cybertechniek opgewaardeerde intelligentie. Zijn missie is dit keer om langs de virtuele weg de wereldheerschappij te veroveren. Yorin, 21.05-22.45u., onderbroken door reclame.

. The River Wild (Curtis Hanson, 1994, VS). Bekwame, effectieve thriller waarin Meryl Streep en haar gezinnetje door een stel voortvluchtige boeven onder leiding van Kevin Bacon worden gedwongen tijdens een wild-watertocht de moeilijkste stroomversnellingen te nemen. Hollywoodmoraal over de waarde van het gezin en een cruciale bijrol voor de Amerikaanse Gebarentaal. BBC1, 22.00-0.20u., onderbroken door nieuws.

Lily in Love / Playing for Keeps / Jatszani kell (Karoly Makk, 1985, VS/Hongarije). Mislukte poging tot verfijnde humor van Midden-Europese allure laat New-Yorkse acteur Christopher Plummer vermomd als Italiaanse jeune premier zijn eigen vrouw Maggie Smith het hof maken aan het Balatonmeer. ARD, 1.05-2.45u., nagesynchroniseerd.

Mara of the Wilderness (Frank McDonald, 1966, VS). Tarzan-variant. Adam West stuit op in wildernis opgegroeide Lori Saunders. Morgen, SBS6, 13.35-15.15u., onderbroken door reclame.

I Remember Mama (geroge Stevens, 1948, VS). Verzorgd melodrama biedt nostalgische kroniek van het leven van een Noors immigrantengezin in het San Francisco van rond 1910. Gebaseerd op een toneelstuk van John van Druten. Met Irene Dunne. Morgen, BBC2, 14.10-16.20u., zwart-wit.

RADIO

Zomeravondconcert. Het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Elmer Bernstein speelt onder andere muziek uit de films Ben Hur, Robin Hood, Gone With The Wind, De Tien Geboden, Taxi Driver en The Magnificent Seven. Radio 4, 20.02-23.00u.

De avonden. Na het gesproken uitzicht van paardrijschoolhouder Okke Last in Maastricht een bloemlezing uit de verhalen die schrijver A. Moonen voordroeg in het programma Music Hall. In het tweede uur een gesprek met de journalist en filosoof Antoine Verbij over zijn boek Denken achter de dijken waarin filosofisch Nederland in kaart wordt gebracht. Tot slot Afrikaanse popmuziek. 747AM, 22.02-24.00u.

Achter het bordkarton van de democratie. Herhaling van een reportage van enkele jaren geleden van Linda Polman die naar Haïti reisde om te kijken hoe daar na dictators zoals Papa Doc Duvalier de democratie werkt. Radio 1, 0.04-0.45u.

Route 747. Onder meer een gesprek met schilderes Neel Korteweg die heel intensief werkt aan een serie schilderijen met naakte vrouwen van voornamelijk middelbaren leeftijd. Morgen, 747AM, 8.30-10.00u.

MadiwodoVPRO. Gesprek over kinderangsten met dr. Maaike Nauta die onlangs op het onderwerp promoveerde, met psycholoog Wim Wolters en Henk van Dijk van de Stichting Fobieclub Nederland. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.