Runderen weer terug bij Wijhe

Staatsbosbeheer zet weer Schotse hooglanders uit in het Gelderse natuurgebied de Duursche Waarden, tussen Olst en Wijhe. Morgen worden 21 runderen van natuurgebieden in Groningen en Brabant overgebracht naar Gelderland.

Tot maart dit jaar waren 41 hooglanders de belangrijkste toeristische trekpleister van het natuurgebied. In die maand werden alle dieren afgeschoten – de Duursche Waarden lag in het kerngebied van de mond- en klauwzeerbesmetting.

Het doden van deze dieren riep destijds veel verontwaardiging op bij de medewerkers van Staatsbosbeheer. De dieren werden door medewerkers van de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees afgeschoten met geweren van een ,,te licht kaliber'', aldus Staatsbosbeheer, waardoor ze niet meteen dood waren.

De nieuwe kudde komt uit andere gebieden van Staatsbosbeheer, zoals de Tjamme bij Finsterwolde (Groningen) en de Slenk bij Gemert (Noord-Brabant). Voor een deel betreft het dieren die in de Duursche Waarden geboren en opgegroeid zijn. Volgens boswachter Wil Gerritse van de Duursche Waarden is de komst van de nieuwe kudde een bijzonder moment voor de medewerkers van Staatsbosbeheer: ,,We hebben vijf maanden tegen een leeg landschap aangekeken.''

De hooglanders zorgen bij Olst samen met IJslandse paarden voor begrazing van de uiterwaarden. Volgens boswachter Gerritse zijn de ruige hooglanders ,,het boegbeeld'' van de zorgvuldig gecreëerde oernatuur in het Gelders gebied.