Racisme-overleg

Hoe kunnen die Afrikanen nou ineens schuld en boete verlangen voor de slavernij, die al generaties achter ons ligt, dacht ik na het lezen van het artikel `VN-overleg racisme loopt vast' (NRC Handelsblad, 11 augustus).

En daar dan ook nog zo'n belangrijke antiracismeconferentie op dreigen te laten mislukken? Maar die verontwaardiging maakte snel plaats voor vragen:

Waarom zou `onze' westerse wereld zich eigenlijk niet verontschuldigen? Waarom zouden we niet over het principe van herstelbetalingen kunnen praten? Waarom maken de EU en de VS er zich zo gemakkelijk van af met de gotspe dat slavernij destijds bij wet was toegestaan?

En waarom sloot Nederland zich zo snel bij dit standpunt aan? Waar is onze reputatie als gidsland in zaken van groot onrecht die nooit verjaren?

    • Ir. Eddy J.H.K. Scheffer