Protest buurlanden tegen bezoek Koizumi aan tempel

China en Zuid-Korea hebben bij Japan geprotesteerd tegen het bezoek dat de Japanse premier Junichiro Koizumi gisteren heeft gebracht aan de omstreden Yasukuni tempel waar gevallen soldaten worden vereerd.

De Zuid-Koreaanse regering stelt in een verklaring ,,zeer bezorgd'' te zijn dat de Japanse premier ,,zelfs zijn respect aan oorlogsmisdadigers heeft getoond''. In de Yasukuni tempel worden ook de veertien oorlogsleiders vereerd die na de Tweede Wereldoorlog als oorlogsmisdadigers zijn veroordeeld. Zuid-Korea ,,betreurt ten zeerste'' dat de premier zijn plan heeft doorgezet (om de tempel te bezoeken) en ,,geen respect heeft getoond voor de nationale gevoelens'' van de buurlanden.

De Chinese regering heeft de Japanse ambassadeur op het matje geroepen en haar,,sterke verontwaardiging'' uitgesproken. De ,,essentie'' van het probleem is de vraag ,,of Japan oprecht spijt heeft van die agressieve periode in de geschiedenis'', aldus een Chinese regeringsverklaring. ,,Wij zijn er tegen dat Japanse leiders respect tonen aan oorlogsmisdadigers.''

In Japan zelf heeft premier Koizumi zich de woede van `links' en `rechts' op de hals gehaald. Rechts is boos omdat Koizumi niet, zoals hij had beloofd, op 15 augustus (de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië) is gegaan maar twee dagen eerder. Links is boos omdat hij toch is gegaan. Onder de media noemt alleen de conservatieve krant Yomiuri Koizumi's besluit een ,,wijs besluit''.

,,Als Koizumi op woensdag (de vijftiende) was gegaan, had China zeker zijn ambassadeur teruggeroepen en een einde gemaakt aan overleg op regeringsniveau'', schrijft de Yomiuri. Naar verluidt heeft China voorgesteld dat de premier pas op donderdag zijn bezoek zou afleggen, vervolgt de krant. Maar toegeven aan die wens zou de indruk hebben gegeven dat Koizumi gevoelig is voor Chinese druk. De Yomiuri is de grootste krant van het land en geldt als een steunpilaar van Koizumi's Liberaal Democratische Partij.

De nationalistische Sankei meent ,,niet anders te kunnen concluderen dan dat de premier het vertrouwen van de bevolking heeft verloren'' door zich niet aan zijn belofte te houden op de vijftiende te gaan. De linkse krant Asahi vraagt zich juist of ,,dit land wel vertrouwd wordt'', nu de premier überhaupt is gegaan.

Uit woede over de pelgrimage van de Japanse premier aan de omstreden tempel, ondernamen twintig Zuid-Koreanen gisteren wel een zeer dramatisch protest. Gekleed in het zwart hakten ze op een plein in de hoofdstad Seoul hun pink af, daarbij gefilmd door televisiecamera's.

    • Hans van der Lugt