Peesblessure houdt De Boer aan de kant

De kans is klein dat Frank de Boer morgenavond in actie komt in het oefenduel van het Nederlands voetbalelftal tegen Engeland. De aanvoerder heeft een achillespeesblessure en miste gisteren de training.

De Boer viel vrijdag in de oefenwedstrjjd van zijn club Barcelona tegen Derby County uit. Zondag kon hij tegen Blackburn Rovers helemaal niet spelen. ,,Als ik verstandig ben, speel ik niet mee tegen Engeland'', reageerde de recordinternational in Londen. Hij laat zo snel een echo maken in een ziekenhuis. ,,Ik heb al een tijdje pijnscheuten'', vertelde hij gisteravond.

Bondscoach Louis van Gaal betwijfelt of De Boer op tijd fit is voor het WK-kwalificatieduel tegen Ierland. Nederland moet in Dublin op 1 september winnen, om nog kans te maken op plaatsing voor de eindronde. Ter voorbereiding op de cruciale wedstrijd oefent Oranje morgenavond in het stadion van Tottenham Hotspur tegen Engeland.

De wedstrijd tegen Ierland wordt gespeeld op de dag na het aflopen van de dopingsanctie die De Boer eind vorige maand door de Europese voetbalbond UEFA kreeg opgelegd. In zijn urine vonden dopingcontroleurs afgelopen voorjaar sporen van het verboden middel nandrolon. De Boer ontkent zich bewust te hebben gedrogeerd en zegt te denken dat het gebruik van voedingssupplementen destijds voor een hoge nandrolonwaarde hebben gezorgd.

In de oefenwedstrijd tegen Engeland hoopte De Boer zijn gebrek aan wedstrijdritme te compenseren. Nu hij waarschijnlijk niet op tijd fit is, staat zijn meespelen tegen Ierland ook op het spel. Van Gaal: ,,Dit is een grote tegenvaller. Met het oog op Ierland moet hij wel spelen, maar tot nu toe is hij nog amper in actie geweest. Het wordt precair. Hij moet wedstrijden in de benen om tegen Ierland te kunnen spelen.''

Joop Hiele maakte gisteren in het trainingskamp van Oranje zijn debuut als keeperstrainer. Hij is de opvolger van Frans Hoek, die heeft gekozen voor een fulltime contract bij Barcelona. Volgens Van Gaal had Hoek zijn ja-woord gegeven aan de KNVB.

De bondscoach ontkende gisteren dat het vertrek van teamarts Huib Plemper verband heeft met de dopingaffaires bij Oranje. ,,We hebben een verschil van inzicht over de manier van voorbereiden'', verklaarde Van Gaal de breuk.