Paneel Rembrandt voor 86 miljoen gulden te koop

De Maastrichtse kunsthandelaar Robert Noortman zegt twee geïnteresseerde relaties te hebben voor zijn in december j.l. aangekocht paneel van Rembrandt (1606-1669), het portret van een 62-jarige vrouw. Noortman, die het schilderij bij Christie's in Londen aankocht voor 19,8 miljoen Britse ponden, vraagt nu 25 miljoen pond (ca. 86 miljoen gulden), bijna zeventien miljoen gulden meer. Beide partijen zijn doende, aldus Noortman gisteren tegen het persbureau Reuters, om het geld bijeen te brengen.

De zelden tentoongestelde Rembrandt, afkomstig uit de verzameling van Alphonse de Rothschild, laat het milde gezicht zien van een 62-jarige, onbekende vrouw met witte kraag en wit kapje, afgezet tegen een donkerbruine achtergrond. De schilder maakte het op jongere leeftijd in Leiden, een fase die in de Nederlandse musea al goed is vertegenwoordigd, zoals J.P. Filedt Kok, hoofdconservator van het Rijksmuseum in Amsterdam, en Frits Duparc, directeur van het Haagse Mauritshuis in september j.l., bij de aankondiging van de veiling, deze krant al lieten weten. Reden ook voor deze musea om destijds in Londen geen bod uit te brengen.

Noortman, een van de belangrijkste handelaren ter wereld op het gebied van de 17de-eeuwse, Hollandse schilderkunst, was vanmorgen onderweg naar Amerika en onbereikbaar voor een toelichting. Zijn staf wilde geen nadere mededeling doen over de nationaliteit van de geïnteresseerde particulieren of musea.

Mocht Noortman inderdaad krijgen wat hij hebben wil, dan zal `de oudere dame' uit 1632 de duurste Rembrandt zijn die ooit is verhandeld. In 1999 kocht het Mauritshuis voor 32 miljoen gulden het portret van een oude man, het laatste portret van Rembrandts hand.