`Nederland beste land voor bedrijven'

Nederland heeft de komende vijf jaar het beste ondernemingsklimaat ter wereld. Dat blijkt uit de jongste ranglijst van The Economist Intelligence Unit (EIU), onderdeel van de Britse Economist Group die ook het weekblad The Economist uitgeeft.

Nederland heeft hiermee de Verenigde Staten van de eerste plaats verdreven. De `economische hitparade' van de EIU beoordeelt de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het economische leven in 60 landen. Zijn toppositie dankt Nederland onder meer aan ,,het politieke klimaat, het financiële potentieel, het exportbeleid en de houding tegenover buitenlandse investeringen''.

De meeste West-Europese landen zijn iets opgewaardeerd. Zo ging Ierland van de achtste naar de zesde plaats en Duitsland van de dertiende naar de elfde. De VS zakten naar de tweede plaats, Groot-Brittannië ging van de vierde naar de derde. Hongkong verloor die derde plaats doordat het sinds de overname door de Volksrepubliek China voor investeerders minder aantrekkelijk is en duikelde naar de tiende plaats.

De EIU denkt dat in alle regio's van de wereld het zakenklimaat de komende vijf jaar belangrijk zal verbeteren en verwacht een ,,behoorlijk zonnige'' groei van de wereldeconomie na de huidige conjuncturele dip, die in de loop van volgend jaar eindigt.