MTV piept juist het leukste weg

Rap en comedy: op papier een veelbelovende combinatie, maar de werkelijkheid is weerbarstiger. Tenminste als die werkelijkheid de vorm aanneemt van wat tegenwoordig elke dag op MTV te zien is als Lyricist Lounge. In hiphop-kringen heeft de Lyricist Lounge een uitstekende naam, maar dan gaat het om het fenomeen dat in 1991 van start ging als een kleinschalig open podium voor rappers – in New York natuurlijk.

Sindsdien kwamen hiphop-groten als Mos Def, Notorious B.I.G., Puff Daddy, Ghostface Killa, Keith Murray (even op borgtocht vrij), Q-Tip en een dan nog relatief onbekende Eminem er langs. Inmiddels is de Lounge uitgegroeid tot een rondtoerend circus, die eigen verzamel-cd's uitbrengt en nauwe banden onderhoudt met MTV.

Die banden krijgen dan vooral gestalte in de gelijknamige comedyshow. Op zich is het ironisch dat juist deze clipzender, die in het begin van zijn twintigjarig bestaan werd beschuldigd van een racistisch uitzendbeleid en pas in een dan nog net niet blanke Michael Jackson een passende zwarte ster vond die high rotation waard was, ruimte geeft aan zo'n show vol gekleurd komisch talent. Al zitten er toch weer enkele blanken in de cast.

Toch zal het niet daaraan liggen dat Lyricist Lounge zo zouteloos uitvalt. In de sketches wordt wat gegoocheld met wederzijdse vooroordelen, waarbij weliswaar niemand gespaard wordt, maar erg diep en scherp gaan ze nimmer. Aardig is wel het onderdeel `Gold Digga Chat', waarbij twee op geldbeluste dames in talkshow-stijl bespreken hoe je het snelst aan dollars en desnoods de bijbehorende manspersonen komt. Een van hen is afgelopen weekend op stap geweest met basketbalteam The Nicks, ,,en nu maar hopen dat er een condoom gescheurd is''.

Maar gewaagder dan dat wordt het niet. Erger is dat de sketches doorgaans een pointe missen en dat ze doorgaans voorspelbaar verlopen. Het enige leuke eraan is dat de acteurs af en toe uitbarsten in heuse raps, maar in die gevallen is het raadzamer om op de bijbehorende grooves te letten dan op de inhoud, want die wordt er niet grappiger op met een beat eronder.

De cast wordt deels gevormd door jong raptalent. Gastrollen van beroemdheden als Erykah Badu, Mos Def, MC Lyte, Da Brat, Snoop Doggy Dogg en Slick Rick fleuren de boel op. Maar hun rolletjes in de sketches zijn doorgaans miniem, zodat het wachten steevast is op de collectieve freestyle-rap aan het eind – waarbij MC Lyte er ook nog eens een potje van maakte, zoals zaterdag te zien was.

Het valt te vrezen dat uitgerekend het MTV-vriendelijke format de show de das omgedaan heeft. Rap en vuige taal horen nu eenmaal bij elkaar, maar in Lyricist Lounge is dat uitgangspunt aardig verwaterd – en dan hoor je nog te pas en te onpas die vermaledijde, Jerry Springer-achtige piepjes, net als het echt leuk had moeten worden.

Dat zo'n underground-fenomeen bovengronds komt kruipen is goed, maar niet als het met zulke bedenkelijke compromissen gepaard gaat – en dat is kennelijk wat met `MTV-vriendelijk' bedoeld wordt. Vooralsnog is de naam van een van de deelnemende rappers-annex-would be-komieken, Wordsworth, de aardigste grap van de hele show.

Lyricist Lounge, MTV, elke dag, 21.30 uur

    • Jacob Haagsma