MILAN EN MAÏZENAKOEKJES

Milan is hindoestaans voor `bijeenkomst'. Eén keer per jaar, in de zomer, komen hindoes uit heel Nederland samen. Deze happening vindt plaats in het Zuiderpark in Den Haag. Een heel weekend wordt er gepraat, gelachen, gedanst, gegeten en informatie uitgewisseld, bijvoorbeeld over hindoestaanse scholen. Nieuw dit jaar was de aankondiging van een hindoestaanse website. Daarop kun je de god van eigen keus aanklikken en met digitale offers vereren.

Op milan gingen maïzenakoekjes grif van de hand. Ze zijn makkelijk te maken, ook samen met kinderen. Suikermuisjes zijn te koop in Surinaamse winkels en toko's, maar kunnen vervangen worden door decoratiehagel uit de supermarkt.

Verwarm de oven voor op 175° Celsius. De boter of margarine moet zacht zijn. Doe de boter, de suiker en de vanillesuiker in een kom en klop het mengsel met een mixer tot alle suiker is opgelost en de massa romig is. Klop het ei erdoor. Voeg de maïzena en wat zout toe. Roer dit met een lepel door het botermengsel en kneed het vervolgens tot deeg. (De maïzena zou alle kanten opstuiven als u in dit stadium de mixer zou gebruiken. Als de maïzena door de boter is opgenomen kan de mixer nog wel even gebruikt worden.) Strooi wat extra maïzena op een bord en druk hier de handen in. Dit zorgt voor een `antiplaklaag'. Draai plukjes deeg tot balletjes, zo groot als een knikker. Het deeg voelt aan als fluweel.

Duw de balletjes tussen de handpalmen plat als een rijksdaalder. Leg de plakjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Niet te dicht tegen elkaar, want ze kunnen iets uitlopen. Maak met een vork een patroontje op de bovenkant van het deeg. Strooi er wat gekleurde muisjes over. Bak de koekjes in 25-30 minuten krokant en gaar. Ze mogen niet te bruin worden. Neem de koekjes van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen. De koekjes zijn heerlijk bros. Bewaar ze in een afgesloten trommel.

    • Annelène van Eijndhoven