Krimp in Finland treft winst Sanoma

De Finse uitgever Sanoma, het bedrijf dat onlangs tijdschriften als Libelle en Margriet overnam van het Nederlandse VNU, heeft de winst in de eerste helft van 2001 zien dalen tot 45,7 miljoen euro (100,7 miljoen gulden) vergeleken met 91 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar.

De lagere winst werd vooral veroorzaakt door een vertraging van de Finse economie en de daaruit voorvloeiende lagere advertentie inkomsten. Ondanks halvering van de winst was het bedrag nog hoger dan de verwachtingen van analisten die de winst hadden geschat op 41,1 miljoen euro.

De Finnen boden vorige maand 1,25 miljard euro voor de tijdschriften van VNU waaronder Libelle, Panorama, Margriet en Donald Duck. De overname moet nog worden goedgekeurd door mededingingsautoriteiten en zal naar verwachting in oktober worden afgerond, aldus het bedrijf.

De 250 VNU-bladen zouden de omzet van Sanoma volgend jaar kunnen opstuwen tot 2,5 miljard euro, een doelstelling die Sanoma eigenlijk pas in 2005 dacht te bereiken. De omzet kwam in het eerste helft van 2001 uit op 723,6 miljoen euro, een stijging van 4 procent. Voor het hele jaar verwacht het bedrijf een omzet van 1,4 miljard euro wat een stijging van 5 procent zou zijn vergeleken met vorig jaar.

Als de overname klaar is zal Sanoma nog eens gaan kijken naar de investeringen. ,,Er zal ook meer worden gekeken naar de kosten'', aldus de Finnen die eraan toevoegde dat de impact van mogelijke maateregelen als het verkopen van activiteiten pas zal worden gevoeld in de komende jaren.

Sanoma, gevestigd in de Finse hoofdstad Helsinki, waarschuwde in mei al dat de winst dit jaar lager zal zijn dan de 138,8 miljoen euro die het verdiende in 2000. De Finse economie zal dit jaar naar verwachting nog groeien met 2,7 procent tegen 6 procent vorig jaar.