Klappen voor Wolters en UPC na resultaten

Twee bedrijven die vanmorgen hun halfjaarcijfers publiceerden, uitgever Wolters Kluwer en kabelconcern UPC, werden beide op de beurs afgestraft met een koersdaling van meer dan vijf procent. Beleggers dumpten Wolters Kluwer uit teleurstelling over de autonome omzetstijging die het presenteerde. Bovendien waardeerden analisten van Fortis het aandeel Wolters Kluwer af van `kopen' naar `houden'.

UPC kwam op zijn laagste koers terecht van de afgelopen maand. Tussen tijds daalde het aandeel van een slot gisteren van 1,16 euro tot 0,97 euro, maar herstelde zich rond het middaguur op 1,10 euro — een verlies van 5,2 procent. Hoewel UPC's cijfers goeddeels binnenkwamen zoals analisten hadden verwacht, zakte het aandeel toch weg.

Voor het overige was de sfeer op het Damrak vanmorgen vriendelijk, maar afwachtend. Cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen en het handelstekort zouden later meer duidelijkheid geven over de economische groei in de VS in het tweede kwartaal, waarvan gevreesd wordt dat die bij de komende herziening wel eens gedaald zou kunnen zijn. De AEX-index klom tegen het middaguur met 1,1 procent naar 538,55 punten.

De licht gunstige stemming in New York gisteravond rond technologiefondsen stond aan de basis van flinke koersstijgingen van onder meer KPN (5,7 procent) en KPN Qwest (4 procent). Ook de financiële waarden deden het relatief goed. ING klom met 0,4 procent, ABN Amro, dat donderdag zijn halfjaarcijfers presenteert, kon vooruit met 1,8 procent. Aegon zette zijn triomftocht van de laatste maand voort met een koersstijging van 2,3 procent. Afgelopen donderdag zorgden de halfjaarcijfers al voor een kleine golf van opwaarderingen door invloedrijke zakenbanken van het aandeel, en daar profiteert Aegon nog steeds van. Onder de middelgrote fondsen waren het CMG en Libertel, die beide met 6 procent stegen.

De stijging van de Nasdaq met 1,3 procent gisteravond had ook in Londen vanmorgen tot gevolg dat met name technologie- en telecomaandelen de wind in de rug hadden. Vodafone steeg met 3,1 procent, Uitzondering was Marconi, dat na een koersval gisteren, ook vanmorgen weer met 4 procent daalde. de FTSE-index was 1,5 procent hoger op 5517 punten. In Frankfurt steeg Deutsche Telekom met 4,5 procent na een positieve aanbeveling van Goldman Sachs. Dat hielp mee de DAX-index met 1,8 procent hoger te tillen naar 5551 punten.

De Nasdaq inspireerde ook Parijs, waar de CAC-index met 1,2 procent steeg tot 4982 punten. STMicroElectronics en Alcatel konden fors omhoog, met respectievelijk 2,6 procent en drie procent. In Tokio kon het Nikkei-gemiddelde met 3,8 procent omhoog tot 11.917 punten, nadat de index gisteren belandde op 11.478 punten — het laagste niveau sinds 1984.

Op de valutamarkt steeg de euro gisteravond voor het eerst sinds eind april weer boven de grens van 0,90 dollar per euro.

Zorgen over de VS waren de hoofdoorzaak. Het vorige week verschenen beige book van de Amerikaanse centrale banken, dat de regionale Amerikaanse economieën behandelt, vond weinig tekenen van oplevende economische activiteit, zodat de kans bestaat dat het langer duurt voor de Amerikaanse economie uit het dal is.