Israël valt Palestijnse stad binnen

Israëlische tanks zijn vannacht de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever binnengevallen. Het was voor het eerst sinds het Oslo-akkoord in 1993 dat een stad onder volledig Palestijns bestuur werd bezet.

Het hoofdkwartier van de Palestijnse politie werd verwoest, waarna de troepen zich weer terugtrokken. De Israëlische minister Sneh zei vanmorgen dat de actie werd uitgevoerd in reactie op Palestijnse zelfmoordaanvallen in Israël door de Islamitische Jihad. Deze terreurbeweging heeft veel aanhangers in Jenin en nam de verantwoordelijkheid op zich voor de zelfmoordaanslag van afgelopen zondag in een café nabij Haifa. Sneh zei dat het gebouw van de Palestijnse politie werd platgelegd omdat het Palestijnse zelfbestuur verantwoordelijk is voor acties vanuit zijn grondgebied tegen Israël. De leiders van de Islamitische Jihad en Hamas zijn volgens Sneh ondergedoken. Andere doelen van deze organisaties zijn er volgens hem niet omdat ze geen hoofdkwartieren hebben.

Ismail Haniyah van Hamas verklaarde na de inval dat ,,de intifada doorgaat, ongeacht de zware middelen die de vijand inzet. Ons volk heeft geen andere keus dan Heilige Oorlog.'' Een van de bekendste voormannen van Hamas, Abdel-Aziz Rantissi, voegde hieraan toe dat de zelfmoordaanslag in Jeruzalem waarbij donderdag zestien doden vielen, ,,pas het begin is. De misdaad van Nablus zal niet ongestraft blijven'', aldus Rantissi, in een verwijzing naar de Israëlische aanslag twee weken geleden op een Hamas-kantoor in Nablus, waarbij acht doden vielen.

Tijdens de Israëlische inval in Jenin werd ook enige tijd het gebouw van de Palestijnse gouverneur van Jenin bezet. Daar werden dossiers doorgenomen en wellicht meegenomen. Afgelopen vrijdag had Israël ook al dossiers meegenomen uit het officieuze hoofdkwartier van de Palestijnen in bezet Oost-Jeruzalem.

Volgens radio Israël kwamen de Israëlische eenheden in Jenin onder zwaar Palestijns vuur. Israël zegt dat niet is teruggeschoten om slachtoffers onder de burgerbevolking van Jenin te voorkomen. Palestijnse bronnen maken melding van twee gewonde Palestijnse politieagenten.

Woordvoerders van het Palestijnse bestuur noemen de Israëlische inval op Jenin een oorlogshandeling. Het Palestijnse zelfbestuur heeft om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd. Leiders van Arafats Fatah-beweging zeiden vanmorgen tegen radio Israël dat Israëliërs nu ook doelwit zijn, ongeacht waar ze zich bevinden. Vanmorgen werd een Israëlische koloniste ernstig gewond toen haar auto nabij Hebron vanuit een Palestijnse hinderlaag onder vuur werd genomen. Haar zoontje van drie jaar liep lichte verwondingen op. Vanuit Beit Jalla werd vanmorgen voor de eerste maal 's ochtends het vuur geopend op de wijk Gilo, in het door Israël geannexeerde deel van Jeruzalem.

    • Salomon Bouman