IRA trekt aanbod tot inleveren wapens in

Het Ierse Republikeinse Leger IRA heeft zijn aanbod om te ontwapenen vandaag ingetrokken. De beslissing is een gevoelige slag voor de vredesbesprekingen in Noord-Ierland.

Tegenover Ierse media verklaarde de IRA vanochtend ,,de volstrekte verwerping'' van zijn ontwapeningsvoorstel. De organisatie zei ,,het stellen van voorwaarden'' door de leiding van de Noord-Ierse Unionisten ,,totaal onacceptabel'' te vinden. Hetzelfde geldt de opstelling van de Britse regering, die volgens de IRA haar toezeggingen – hervorming van de Noord-Ierse politie en vermindering van de Britse troepenmacht in Noord-Ierland – niet is nagekomen. ,,De voorwaarden om ons voorstel gestand te doen zijn daarmee verdwenen'', aldus de verklaring.

Vorige week had de IRA de internationale ontwapeningscommissie een voorstel gedaan om zijn wapens ,,volledig en controleerbaar buiten gebruik te stellen''. De Britse en Ierse regering verwelkomden het voorstel als een belangrijke stap naar vrede, hoewel onduidelijk bleef wanneer met ontwapening zou worden begonnen en hóe de IRA zijn wapens onklaar zou maken.

David Trimble, leider van de Noord-Ierse Unionisten, liet daarop weten dat de toezegging alleen wat hem betreft niet voldoende was. Daardoor bleef een akkoord tussen de strijdende partijen uit. De Britse regering schortte dit weekeinde kortstondig het Noord-Ierse zelfbestuur op, waardoor het zes weken tijd kon creëren om alsnog tot een akkoord te komen.

Volgens leiders van de protestantse Unionisten toont het intrekken van het ontwapeningsvoorstel door de IRA aan dat het aanbod nooit oprecht is geweest. Ze menen dat de IRA ,,nog net zo verknocht is aan zijn theologie van revolutionair terrorisme als tevoren'', aldus Ulster Unionist Jeffrey Donaldson. Een extra bewijs daarvoor zag hij in de arrestatie, zaterdag, van drie vermeende IRA-leden in Colombia.

Een woordvoerster van de Britse regering noemde het intrekken van het aanbod door de IRA ,, spijtig'', maar ,,het verandert niets aan de situatie in Noord-Ierland''. Leiders van Sinn Féin, de politieke tak van de IRA, waren vanochtend niet te bereiken voor een reactie.

De drie vermeende IRA-leden die sinds zaterdag in Colombia vastzitten worden ervan verdacht marxistische rebellen van de FARC te hebben getraind. Ze moeten vandaag voor de rechtbank verschijnen, verklaarde de Colombiaanse minister van Defensie, Bell, gisteren.

De mannen, alle drie van Noord-Ierse komaf en reizend met een vals paspoort, werden zaterdag gearresteerd op het vliegveld van Bogotá. Ze zouden zich vijf weken in door de FARC gecontroleerd gebied hebben opgehouden, om de rebellen daar te bekwamen in terroristische tactieken en fabricage van bommen en andere wapens. Op hun kleren zijn sporen gevonden van explosieven, cocaïne en amfetamine, aldus een legerwoordvoerder. Britse autoriteiten hebben niet om uitlevering gevraagd.