Hoger beroep in zaak tegen twee diplomaten

Het openbaar ministerie in Zwolle heeft beroep aangetekend tegen het vonnis in de strafzaak tegen oud-ambassadeur B. Körner en oud-kanselier J. Hendrichs. De rechtbank in Zwolle sprak hen begin deze maand vrij van medeplichtigheid aan mensensmokkel. De officier van justitie had een deels onvoorwaardelijke celstraf tegen Körner en Hendrichs geëist.

De zaak tegen de twee diplomaten stamt uit 1996, toen zij werkten op de ambassade in de Sri-Lankese hoofdstad Colombo. Daar hebben zij op verzoek van de zakenman Asgi M. tijdelijke bezoekersvisa afgegeven voor een aantal Tamil-vrouwen en -kinderen die zich uiteindelijk illegaal in Nederland vestigden. De diplomaten zeiden dat zij om de tuin waren geleid door M., die vorig jaar in hoger beroep is veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens mensensmokkel.

Een van de advocaten van Körner, W. Dommering, noemt de beslissing van het openbaar ministerie ,,onbegrijpelijk'' en ,,buitengewoon teleurstellend''. Zijn cliënt heeft volgens de advocaat ,,verslagen'' op het nieuws gereageerd. Dommering zegt niet te begrijpen wat het college van procureurs-generaal, de hoogste instantie binnen het OM, heeft bewogen beroep te laten aantekenen. Over deze zaak is intensief overleg gevoerd tussen het college en het parket in Zwolle. ,,Zoals bij alle grote zaken was het college ook hierbij betrokken'', zegt een woordvoerder van het OM.

Volgens advocaat B. Vink van Hendrichs ,,wil het OM kennelijk de jurisprudentie oprekken''. Tijdens de zitting sprak hij van een ,,experimenteel proces''. Vink zegt het ,,stuitend'' te vinden dat het openbaar ministerie de zaak verder doorzet. ,,Waarom willen ze deze mannen zo graag pakken?''

Het hoger beroep, dat zal dienen bij het gerechtshof in Arnhem, heeft ook gevolgen voor de arbeidssituatie van de twee diplomaten. Na de vrijspraak van de twee liet Buitenlandse Zaken ,,verheugd'' weten op korte termijn overleg te willen voeren met Körner en Hendrichs over een ,,passende, reguliere functie''. De twee diplomaten, die nu in tijdelijke functies op het departement werken, willen graag snel weer een buitenlandse post. Maar ,,zolang de zaak onder de rechter is'', zullen ze hun tijdelijke functies behouden, aldus een woordvoerder van het departement vanmorgen.