Figurant in Malones media circus

UPC (kabel, internet, telefoon)leidt een dubbelleven waar beleggers geen raad mee weten.

Aan de ene kant een big spender, die niet van ophouden weet. Aan de andere kant dreigt het strafbankje van de beurs.

Op de effectenbeurs is de waarde van UPC lager dan het bedrag dat in kas zit, 1,1 miljard euro. Bij de bank heeft Europa's grootste kabelbedrijf nog 1,3 miljard aan onbenutte kredieten.

Maar de andere kant van de medaille is een dreigend technisch bankroet. De financiële buffers zijn zo goed als verdwenen na een netto verlies in het eerste halfjaar van 1,4 miljard euro. UPC heeft nog 165 miljoen eigen vermogen. Als het in dit verliestempo doorgaat is het eigen vermogen binnenkort negatief en dreigt de strafbank.

Tot voorkort deed UPC daar net als collega strafbank-kandidaat Versatel tamelijk luchtig over, maar nu lijkt verandering op til. Bij de Amerikaanse beurscommissie, de SEC, gaat UPC dezer dagen alvast voorbereidingen treffen om nieuwe effecten uit te geven. Plannen daarvoor zijn er nu niet, maar UPC blijft naar eigen zeggen ,,opportunistisch''. De SEC wordt op de hoogte gebracht omdat UPC naast een Amsterdamse ook een Amerikaanse beursnotering heeft.

Hier en daar wordt verwacht dat de beleggingsmaatschappij Liberty Media van de Amerikaanse dealmaker John Malone opnieuw de reddende engel van UPC wordt. Enkele maanden geleden hielp Liberty Media UPC met een lening van 1 miljard euro, die tegen een koers van 8 euro in nieuwe aandelen van UPC kan worden omgezet.

Nu Liberty Media afgelopen week volledig is losgekomen van moeder AT&T (kabel, telefoon) kan Malone weer alle kanten op. Wie het voorlopig prospectus van Liberty Media's verzelfstandiging leest, ziet dat UPC geen hoofdvoorstelling is in Malones media circus.

Malone beheert met 34 medewerkers een porteuille met belangen in internet-, tv-, kabel-, technologie-, telefoon- en mediabedrijven. Van Motorola en AOL Time Warner tot telefoonbedrijf Sprint en het Britse kabelbedrijf Telewest. Sommige investeringen zijn onlosmakelijk verbonden met mannen met vergelijkbare ego's als Malone, zoals Rupert Murdochs Newscorp, dat voor 18 procent in handen is van Liberty.

En UPC? Die komt in het prospectus nauwelijks aan bod, maar ressorteert onder haar eigen grootaandeelhouder UnitedGlobalCom. Liberty bezit 11 procent van UnitedGlobalCom en heeft vergaande afspraken over samenwerking. In een passage over de recente lening van Liberty van 1 miljard euro wordt UPC naamloos aangeduid als een deelneming. Een figurant.

    • Menno Tamminga