`Ferguson overtrad regels bij transfer'

Coach Alex Ferguson heeft de regels overtreden in zijn poging Jaap Stam naar Manchester United te halen. De international zegt dit in zijn autobiografie Head to Head, die het Engelse tabloid The Mirror deze week uitbrengt. Tegen de afspraken in arrangeerde Ferguson in het voorjaar van 1998 een geheime ontmoeting met de voetballer in Amsterdam, voordat zijn toenmalige werkgever PSV was benaderd.

,,We moesten de afspraak geheim houden zodat de club er niet achter zou komen'', zegt Stam in het boek. ,,Hij wilde weten wat mijn plannen waren en hij vertelde hoe graag hij mij naar Manchester wilde halen. `Jaap, zei hij, ik wil dat je bij Manchester komt spelen. Je moet de verdediging gaan leiden en ons helpen de Champions League binnen te halen'. We hebben het niet over contracten gehad.''

Zijn zaakwaarnemer Ton van Dalen was de enige die ook bij de ontmoeting aanwezig was. ,,Fergie was met zijn vrouw op vakantie in Frankrijk. Op de terugweg maakte hij een tussenstop in Amsterdam om ons te ontmoeten. Ik heb de bijeenkomst in een appartement in de buurt van Schiphol geregeld'', zegt Stam in het boek.

De regels van de Premier League, de hoogste Engelse divisie, verbieden dat een club contact met een speler zoekt voordat de huidige werkgever is ingelicht. Een FA-woordvoerder liet weten dat de Engelse voetbalfederatie niet bevoegd is om de zaak te onderzoeken. ,,Bij internationale transfers gelden FIFA-regels. Daarom ligt de bal bij de KNVB en PSV die de zaak kunnen aankaarten bij de FIFA, als ze dat nodig achten.''

PSV laat via een woordvoerder weten dat de club geen reden ziet om een klacht in te dienen. ,,Manchester United heeft hiermee niets te doen. Het is een eenmansactie van Ferguson.'' PSV heeft zich al eerder geërgerd over de handelswijze van de Schotse coach. Zo nodigde hij vorig jaar Ruud van Nistelrooij uit om in Manchester te revalideren van zijn knieblessure, terwijl de spits bij PSV onder contract stond.

Stam geeft toe dat hij een risico nam door Ferguson in het geheim te ontmoeten. ,,Maar het hoort bij het spel. Achteraf was ik bang dat hij in het gesprek een verkeerde indruk van mij had gekregen. Mijn Engels was nog niet zo goed en ik kon zijn Schotse accent nauwelijks verstaan.''