Eurovervoer ook geheim voor politie

De politie krijgt pas enkele uren tevoren precieze informatie over de vele geldtransporten die nodig zijn voor de introductie van de euro. Geldtransporteur Brink's wil de politie geen inzage geven in het `detailplan' dat voor de operatie is opgesteld. De politie had dat gevraagd.

Directeur J. van Werkhoven van Brink's, samen met vervoerder Geldnet verantwoordelijk voor de eurotransporten, vindt het risico te groot dat informatie over het plan uitlekt. Volgens hem is daarom afgesproken dat de politie enkele uren tevoren krijgt te horen in welke wijk de geldwagens die dag zullen rijden. De route die de geldwagens nemen wordt niet bekendgemaakt. ,,De politie zal in de hele wijk surveilleren, waardoor ze kan controleren of er zich verdachte situaties voordoen. Voorkomen is beter dan genezen.''

De politie maakte twee maanden terug bekend vierduizend agenten extra in te zetten om de fysieke introductie van de euro in goede banen te leiden. Bij die operatie moeten voor februari 2002 360 miljoen eurobiljetten en drie miljard munten worden verspreid. De distributie van de munten vanuit het geldpakhuis van De Nederlandsche Bank (DNB) in Lelystad begint op 3 september. Vanaf half december zijn de biljetten aan de beurt. Voordat de transporten kunnen beginnen, moeten de geldvervoerders en de centrale bank het contract daarvoor ondertekenen. De onderhandelingen liepen vertraging op omdat de partijen het niet eens konden worden over de vergoeding voor de geldtransporteurs. Brink's-directeur Van Werkhoven verwacht nu dat er snel overeenstemming komt. ,,Er zijn geen grote obstakels meer.''

De politie wil niet inhoudelijk reageren op de veiligheidsafspraken die met de geldtransporteurs zijn gemaakt.