Deutsche Bank groter in fusies en overnames

Deutsche Bank is bezig zijn zaken op orde te krijgen op het gebied van het zakenbankieren, het gapende gat dat de zakelijke relaties die de Duitse bank met bedrijven onderhoudt lang heeft dwarsgezeten. Hoewel de bank nog steeds ver heeft te gaan voor hij Goldman Sachs en Morgan Stanley op hungrondvesten kan laten schudden, wijst het jongste bewijsmateriaal erop dat de firma de kloof met zijn concurrenten op het gebied van fusies en overnames aan het dichten is. Beter laat dan nooit: nu zoveel bedrijven kapitaal op de beurs willen zoeken, nemen de leningen aan bedrijven van Deutsche Bank gestaag af. Deutsche Bank moet zijn netwerk van kredietrelaties nu zien om te zetten in een markt voor fusies en overnames, waar de marges groter zijn.

In de eerste zes maanden van dit jaar heeft de bank zijn marktaandeel op het terrein van fusies in de VS en Europa weten te vergroten. Daar is hij nu groter dan gevestigde namen als JP Morgan Chase en Morgan Stanley. Deutsche Bank is er als enige van de toptien van financiële adviseurs in de wereld in geslaagd om het volume in dollars van de deals waar hij zich mee bezighield, te verhogen, aldus Thomson Financial. De bank heeft ook zijn positie in Duitsland verbeterd, een sleutelmarkt als het gaat om toekomstige Europese fusies, die lang werd gedomineerd door Goldman.

Bovendien haalt Deutsche Bank eindelijk een paar ervaren krachten binnen, na jaren van vertrekkende topbankiers, van wie er velen waren binnengekomen door de overname van het Britse Morgan Grenfell en het Amerikaanse team van technologiebankier Frank Quattrone. Onlangs werd het hoofd van de divisie van UBS Warburg voor adviezen aan banken en financiële instellingen binnengelokt, en voor de komende weken zijn nog een paar nieuwe aanstellingen op topposities beloofd. Sommige daarvan betreffen andere bankiers uit de wereld van de advisering van financiële instellingen, een terrein waarop de Duitse bank van oudsher nooit moeite heeft gedaan om personeel te werven.

Deutsche Bank krijgt nu ook opdrachten in de sfeer van fusies en overnames van bedrijven die de bank nooit eerder heeft geadviseerd. AT&T huurde Deutsche Bank in voor advies over een vijandig bod van Comcast op zijn divisie voor kabel- en breedbandactiviteiten. De Duitse bank maakte gebruik van zijn kredietrelatie met AT&T om Crédit Suisse First Boston en Goldman Sachs te kunnen flankeren.

In Europa is Deutsche Bank op het toneel verschenen als adviseur van Electricité de France en Fiat bij hun bod op het Italiaanse energieconglomeraat Montedison, nadat hij binnen een weekeinde voor 6,5 miljard euro aan kredieten wist te waarborgen.

Maar de bank kan ook bedrijven tegen zich in het harnas jagen. Vorige week kwam hij onder vuur te liggen van Deutsche Telekom wegens de verkoop van 1 miljard dollar aan aandelen in het Duitse telecomconcern door een onbekende belegger, een dag nadat de bank een positief onderzoeksadvies had herhaald.

In de afgelopen paar jaar, met name na de overname van het Amerikaanse

Bankers Trust, heeft de bank de verwachtingen van concurrenten niet waargemaakt dat hij een grootmacht op het gebied van het handelen in en het waarborgen van schulden en aandelen zou kunnen worden. Als Deutsche Bank erin slaagt om zijn activiteiten op het terrein van de corporate finance uit te breiden zonder zijn klanten onder druk te zetten, kan hij op een dag wellicht met recht claimen een topzakenbank te zijn.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Rob Cox