Bayer overweegt medicijnpoot van de hand te doen

Bayer, het in opspraak geraakte Duitse chemie- en farmaceutisch concern, heeft gisteren bekendgemaakt dat twee van zijn concurrenten belangstelling hebben voor een of andere vorm van samenwerking met zijn medicijnpoot. Bayers topman Manfred Schneider sluit niet uit dat het onderdeel wordt verkocht.

Bayer is in opspraak geraakt doordat het zijn winstgevend medicijn Lipobay (Baycol in de Verenigde Staten geheten) vorige week woensdag van de markt moest halen. Het medicijn is mogelijk de oorzaak van 52 doden wereldwijd, zo gaf topman Schneider gisteren toe, al beklemtoonde hij dat het bewijs daartoe niet is geleverd. Sinds vorige week is de koers van het Duitse concern met 20 procent gekelderd.

Het Zwitserse Novartis en het Amerikaanse Brystol-Myers Squibb zouden de meest waarschijnlijke kandidaten zijn die in samenwerking met Bayer zijn geïnteresseerd. Ook het Zwitserse Roche, het Frans-Duitse Aventis en het Amerikaanse Eli Lilly wordt genoemd. Volgens waarnemers wordt daarbij gedacht aan een joint-venture met de medicijnpoot van Bayer, waarin een concurrent dan de leiding zou krijgen. Het zou voor het eerst zijn dan Bayer bij zo'n samenwerking de leiding uit handen geeft. Ook andere vormen van samenwerking zouden overwogen worden, mogelijk zelfs de verkoop van de medicijnpoot.

Topman Schneider wilde gisteren niet zeggen wie deze concurrenten zijn en evenmin hoe de samenwerking eruit zou komen te zien. Zijn uitspraak deed de koers van Bayer weer een beetje stijgen. Vanmorgen daalde in Frankfurt de koers weer.

Analisten noemden gisteren tegenover het persbureau Reuters ook de namen van het Britse GlaxoSmithKline en het Franse Sanofi-Synthelabo.

Vorige week donderdag maakte Bayer bekend dat zijn winst uit gewone bedrijfsvoering in het tweede kwartaal met 45 procent bijna is gehalveerd. Het waarschuwde dat de winst over het hele jaar aanzienlijk lager zal uitvallen dat de al verlaagde winstdoelstelling van drie miljard euro.

Bayer zal 5.000 banen schrappen en 15 fabrieken sluiten tot 2005 om zodoende 1,3 miljard dollar aan kosten te besparen. Deze maatregelen staan los van de problemen met het medicijn Lipobay.

Analisten dringen al jaren aan op opsplitsing van het concern in een chemie- en een farmaciepoot. Topman Schneider heeft dat idee altijd verworpen. Hij houdt vast aan het concept van een breed georiënteerd concern. De problemen met Lipobay dwingen hem nu van stategie te veranderen. Maar analisten houden er rekening mee dat verkoop van de medicijnpoot, onderdeel van de farmaciepoot die ook diagnostica omvat, pas volgend jaar aan de orde is. Dan gaat Schneider met pensioen.