Al heet je Van der Sar, je moet scherp blijven

Ondanks zijn gedwongen vertrek bij Juventus blijft Edwin van der Sar vaste waarde in het Nederlands elftal, dat morgen in Londen een oefenduel speelt tegen Engeland.

Zijn voorbereiding op het seizoen was bizar, maar voorlopig lijkt de positie van Edwin van der Sar als keeper van het Nederlands elftal even onaangetast als de afgelopen zes jaar. Concurrent Sander Westerveld was zondag nog de gevierde man in de strijd om de Charity Shield. In de prelude op de Engelse competitie hielp hij Liverpool volgens zijn coach Gerard Houllier aan de zege op Manchester United.

Maar gisteravond, tijdens de training van het Nederlands elftal ter voorbereiding van de oefeninterland tegen Engeland, verkeerde Westerveld in mineurstemming. De medische staf van Oranje had hem rust voorgeschreven. Net hersteld van een hamstringsblessure was hij zondag bij een uittrap geblesseerd geraakt aan zijn lies. Op het trainingscomplex van Tottenham Hotspur in Essex moest hij lijdzaam toezien hoe een gretige Van der Sar en debutant Ronald Waterreus werden klaargestoomd voor het duel van morgenavond.

Aangenomen dat Waterreus geen bedreiging zal vormen voor Van der Sar, is de kans klein dat er op korte termijn een wisseling van de wacht komt in het doel van Oranje. Hoewel Van der Sar geen moment genoegzaam achterover wenst te leunen. ,,Je bent in het Nederlands elftal nooit zeker van je plaats'', zegt de nieuwe doelman van Fulham. ,,Al heet je Van der Sar, je zal altijd scherp moeten blijven. Ik zie Westerveld en Waterreus wel degelijk als directe concurrenten. Maar ik ga er vanuit dat Waterreus geselecteerd is omdat Sander niet helemaal fit is.''

Van der Sar verklaarde al eerder zich ,,bedrogen'' te voelen door zijn oude club Juventus. Nog steeds staat hij achter deze uitspraak. Bij de `Oude Dame' was hij vorige seizoen de minst gepasseerde doelman van de Serie A. Wel maakte hij een paar grote fouten in enkele cruciale wedstrijden. Toch vond de club in Turijn het noodzakelijk de in Italië populaire keeper Gianluigi Buffon aan te trekken. Aangezien Juventus 85 miljoen over had voor de doelman van Parma, was de kans groot dat Van der Sar op de bank zou belanden.

,,Als ze dit alles eerlijk in april hadden gespeeld, zou ik er nog enigszins vrede mee hebben gehad'', keek hij gisteren terug op die nachtmerrie. ,,Drie weken voor het einde van de competitie heb ik nog een gesprek gehad over mijn positie. Toen kreeg ik te horen: `Er is niets aan de hand, je blijft onze eerste doelman. Volgend jaar worden we met jou kampioen. Dit gesprek had helemaal niet hoeven plaats te vinden'. Ik voelde me bedrogen, toen dit later niet zo bleek te zijn. Je weet dat de voetbalwereld zo in elkaar zit, maar het is vervelend als je daar zelf mee wordt geconfronteerd.''

Van der Sar had weinig zin bij Juventus de concurrentiestrijd aan te gaan met Buffon. ,,Mijn kansen zouden minimaal zijn geweest. Ik ga er nog steeds vanuit dat we met het Nederlands elftal het WK halen. Dan is het niet zo gunstig als ik bijvoorbeeld een half jaar op de bank zou zitten.''

De overstap naar Fulham kreeg de instemming van bondscoach Louis van Gaal, die door Van der Sar werd geconsulteerd toen hij de knoop moest doorhakken. ,,Van Gaal zei: `Los van de club die je kiest, als je 38 wedstrijden kan keepen in de Premier League speel je op een hoog niveau.''

Van der Sar had de Europese topclubs niet voor het uitkiezen. Ajax en Borussia Dortmund hadden wel belangstelling, maar wilden de vraagprijs (25 miljoen gulden) niet betalen. Tot Fulham, de ambitieuze, net gepromoveerde club van de puisant rijke Mohammed Al-Fayed, zich aandiende.

Van der Sar: ,,Er waren wel meer contacten, maar Fulham wilde me écht graag hebben. Ik weet wel dat dit ten opzichte van Ajax en Juventus in sportief opzicht een stap terug is. Ik zal bij deze club niet gauw prijzen winnen. Maar Fulham kan nog zeker twee jaar flink doorgroeien met een nieuw stadion en extra inkomsten. Ik zie er wel een leuke uitdaging in, nu eens op dit niveau proberen te presteren. Een noodoplossing is het zeker niet. Fulham kan rond de tiende plaats in de Premier League eindigen.''

Van der Sar begon het seizoen met conditietrainingen in Amsterdam bij fysiotherapeut Leo Echteld. Vervolgens oefende hij bij Katwijk onder begeleiding van ex-voetballer Alfons Groenendijk. Afgelopen weekeinde speelde Van der Sar een oefenduel met Fulham tegen Alavés. ,,Er zullen nog wel wat spelers bij moeten komen. Een middenvelder en een spits bijvoorbeeld. De voetbalvisie van trainer Jean Tigana (Franse oud-international, red.) spreekt mij echter wel aan. Ook Al-Fayed heeft indruk op mij gemaakt. Ik had voordat ik hem ontmoette al veel over hem gelezen. Een sympathieke man.''

Van der Sar geeft toe dat hij de afgelopen twee jaar verre van optimaal heeft gepresteerd. ,,Op Euro 2000 ging het nog wel. Maar bij Juventus heb ik nooit mijn niveau van Ajax gehaald. Waar dat aan ligt? Ik kan het niet verklaren.''

Tot zijn verrassing werd keeperstrainer Frans Hoek vervangen door Joop Hiele. Hoek, die bij Ajax steun en toeverlaat was van Van der Sar, had voor de zomervakantie gekozen voor een verbeterde aanbieding van Barcelona. Clubvoorzitter Joan Gaspart stelde daarbij als voorwaarde dat Hoek zich niet meer mocht laten door Oranje. Van der Sar, diplomatiek: ,,Met Joop heb ik vandaag ook lekker getraind. Het is jammer dat Hoek er niet meer is. Maar hij moet in eerste plaats kiezen voor zijn eigen carrière. En niet voor mij, omdat we al zo lang hebben samengewerkt.''

    • Erik Oudshoorn