2,20371

MKB: `Meer eurowisselgeld'

Winkeliers zouden vijf keer meer euro-kleingeld moeten bestellen dan De Nederlandsche Bank adviseert. Dat vindt secretaris van MKB-Noord F. Alfrink, die de belangen van 35.000 noordelijke middenstanders behartigt.

Volgens Alfrink gaan Nederlanders zich na de invoering van de euro als vakantieganger in eigen land gedragen en met grote coupures strooien, omdat ze niet weten welke waarde munten en biljetten vertegenwoordigen.

,,Wanneer je op vakantie bent, raak je bij de kassa snel het overzicht kwijt. Dan geef je maar een biljet waarvan je zeker weet dat de waarde voldoende is.'' Hierdoor zal een tekort aan euro-wisselgeld ontstaan.

Volgens De Nederlandsche Bank zal het allemaal wel meevallen. Voorlichtingscampagnes moeten consumenten voldoende bekend maken met de waarde van de nieuwe munteenheid. DNB brengt in de eerste dagen vooral kleine coupures van de eurobiljetten in omloop en vraagt consumenten niet meteen grote bedragen te pinnen.

Alfrink: ,,Wanneer winkeliers te weinig euro-kleingeld hebben, wordt wisselgeld in de oude munteenheid gegeven. En dan duurt het alleen maar langer voordat de gulden verleden tijd is.''

Europrijzen afronden

De Duitse brancheorganisatie van winkelbedrijven roept haar leden op europrijzen naar beneden af te ronden. De organisatie reageert daarmee op de angst van consumenten dat winkeliers door de omrekening naar euro's hun klanten zouden benadelen. Die argwaan leeft onder meer Europese consumenten. Uit een onderzoek in België blijkt dat 28 procent van de winkels de prijzen omrekende tegen een voor de winkelier gunstige wisselkoers.

Volgens de Consumentenbond hoeft de Nederlandse consument niet bang te zijn voor prijsverhogingen door de komst van de euro. ,,Uit onderzoek blijkt dat winkeliers niet op grote schaal hun prijzen verhogen'', zegt een woordvoerder. Ook na de invoering op 1 januari verwacht de bond geen schokkende prijsverhogingen.

De Duitse regering geeft 90 miljoen mark (101 miljoen gulden) uit aan een informatiecampagne. De winkeliersorganisatie maakt zich grote zorgen over de mogelijkheid dat consumenten nog tot half 2002 met marken kunnen betalen. Het wisselgeld moet wel in euro's. Het omrekenen zou een te zware druk leggen op caissières.

Euro-douane

De euro is symbool voor het wegvallen van grenzen en de eenheid van Europa, maar de naderende invoering maakt de Duitse douane extra alert. De Duitsers hebben het aantal patrouilles opgevoerd en de controles langs de grenzen verscherpt. Bussen, treinen en auto's worden extra gecontroleerd om te voorkomen dat grote aantallen zwarte D-marken het land worden uitgesmokkeld om zo de belastingen te ontduiken. Het illegaal exporteren van de pakketten cash zou vooral gebeuren naar landen met een bankgeheim, zoals Zwitserland en Liechtenstein ten zuiden van Duitsland.

De Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, roept belastingontduikers op toch vooral netjes hun belastingen, plus mogelijke rente, aan de staat af te dragen.

In Nederland zijn er geen speciale acties van de douane, maar justitie let extra scherp op de wet op de melding van grote cash-transacties, zegt een woordvoerder van Financiën.

Redactie Freek Staps, economie@nrc.nl