Zeezenders op herhaling

,,Windkracht 8 voorspelden ze vanmorgen'', zegt Michael Bakker van Radio 192 aan boord van de Willem Beukelszoon in de haven van IJmuiden. ,,Toen hebben we maar besloten om hier te blijven liggen.'' Het was afgelopen weekend de bedoeling om vanaf de Noordzee de tijd van Veronica en Radio Noordzee te doen herleven door vanaf een schip op zee radio te maken. ,,Zaterdag is dat ook gelukt, toen was het een stralende dag en hebben we op volle zee gezeten'', aldus Bakker.

Maar verder ontbrak het zondag aan niets. De Willem Beukelszoon was voorzien van een radiostudio, de zender van Radio 192 verspreidde het signaal ouderwets via de middengolf (1332 AM) en vijftien radiomakers met een zeezenderverleden kwamen hun oude programma's nog eens overdoen. Zo waren van het vroegere Veronica Will Luikinga en Krijn Torringa opgetrommeld en werd het oude Radio Noordzee vertegenwoordigd door Ad Roland en Marc van Amstel, die later allebei onder meer voor de TROS zouden gaan werken. Van Amstel maakte zondagmiddag een programma met een technicus van de vroegere rivaal Veronica. ,,Noordzee en Veronica in één studio, dat is nog eens een historische gebeurtenis.''

Ook Radio Caroline en Radio Mi Amigo, de zeezenders die gewoon bleven uitzenden toen Veronica en Noordzee er in 1974 mee ophielden, waren vertegenwoordigd, net als de zeezenders uit de jaren tachtig: Radio Monique, Radio 558 en Radio 819, het station dat het het langste volhield: tot 1989. Eén van de programmamakers van Monique 963, Jos van Heerden (tegenwoordig Radio 10 FM) was soms wekenlang op het zendschip Ross Revenge. ,,Dat was niet echt bevorderlijk voor je relatie thuis'', herinnert hij zich. ,,Daarom ben ik er uiteindelijk ook mee gestopt.''

Edo Peters van 558 en 819 weet nog de eerste keer dat hij aan boord kwam. ,,Ik moest het nieuws lezen en ik had een patrijspoort opengezet voor wat frisse lucht. Maar zo'n boot schommelt een beetje en tijdens het nieuwsbulletin kwam ik er achter dat die patrijspoort maar een paar centimeter boven het zeeniveau uitkwam.'' Tegenwoordig is Peters programmamaker bij Radio Monique in IJmuiden, de `reïncarnatie' van de vroegere zeezender, die als regionale commerciële zender uitzendt via de kabel in de regio Velzen en Bloemendaal. Het station nam samen met Radio 192 het initiatief tot de revival van zeezenders van het afgelopen weekend.

Radio 192 is eveneens een regionale commerciële zender en zendt sinds ruim een maand vanuit Hilversum uit via de kabel in Amsterdam, Noord-Holland, de Gooi- en Vechtstreek en Gouda en via de ether in vrijwel de hele Randstad. De naam van het station verwijst naar de vroegere frequentie van Veronica, 192 meter. ,,Wij proberen met onze programma's ook de sfeer van toen op te roepen'', zegt 192-oprichter Michael Bakker. ,,We draaien de muziek van toen en een heleboel van onze programmamakers hebben vroeger ook voor zeezenders gewerkt.'' Zo maken voormalige Veronica-medewerkers als Tineke de Nooy, Will Luikinga, Eddie Becker, Ad Bouman, Krijn Torringa en Chiel Montagne programma's voor Radio 192.

Bakker zelf heeft nooit op zee gezeten. ,,Ik heb vroeger veel voor Amsterdamse piraten gewerkt en later nog voor de AVRO-radio en televisie.'' Het idee om het oude Veronica nieuw leven in te blazen ontstond volgens Bakker toen hij samen met Tineke de Nooy een documentaire maakte over Veronica op zee. ,,Ik kwam toen in contact met de mensen van toen en die waren allemaal enthousiast.'' Vorig jaar organiseerde Bakker een Veronica-reünie, waarbij twee dagen oude Veronica-programma's werden uitgezonden. ,,Dat was zo'n succes dat ik dacht: hier is een markt voor een nieuw station.''

Sinds 4 juli is dat station er in de vorm van Radio 192. Het deert Bakker niet dat kwaliteit op de middengolf inferieur is. ,,Dan krijg je juist dat ouderwetse geluid weer terug, veel luisteraars vinden dat geweldig. Het gaat er niet om waarop je uitzendt, het gaat erom wat je uitzendt.''

    • Jochen van Barschot