Zeer bloedige aanval op trein Angola

Bij een aanval op een trein in Angola zijn dit weekeinde ruim 100 mensen gedood en 150 gewonden gevallen. De regering heeft het rebellenleger UNITA verantwoordelijk gesteld.

De aanval, een van de bloedigste sinds het uitbreken van de burgeroorlog 26 jaar geleden, begon toen de trein 150 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Luanda op een mijn reed die op het spoor was gelegd. Na de explosie schoten gewapende overvallers de machinist dood en namen ze de trein onder vuur. Volgens ooggetuigen droegen sommigen van hen legerkleding, maar waren anderen in burger. Niemand durfde daarom met zekerheid te zeggen wie achter de aanval zat. UNITA heeft de aanval nog niet opgeëist.

De trein had zo'n vijfhonderd passagiers aan boord en vervoerde onder meer twee wagons met olievaten. Een van de olievaten vloog in brand en veroorzaakte een vuurzee die oversloeg op de rest van de trein. Passagiers die probeerden te ontkomen werden door de aanvallers beschoten met machinegeweren. Veel slachtoffers zijn in de vlammen omgekomen, anderen werden doodgeschoten langs het spoor.

Reddingswerkers zochten het hele weekeinde naar slachtoffers en verwacht wordt dat het dodental nog zal oplopen. De spoorlijn, een belangrijke economische ader die de hoofdstad met het binnenland verbindt, was juist een van de laatste die nog als veilig werden beschouwd, omdat die sinds 1996 niet meer aangevallen was.

Het UNITA-rebellenleger wordt steeds actiever in noordelijk en centraal Angola en neemt sinds vorig jaar vaker steden en dorpen onder vuur die in handen van de regering zijn. UNITA draait op de verkoop van illegaal gewonnen diamanten, een handel die jaarlijks 100 miljoen dollar oplevert. De president van Namibië, Sam Nujoma, zei gisteren in een reactie dat landen in zuidelijk Afrika voornemens waren hardere sancties aan UNITA op te leggen. Nujoma maakte dit bekend tijdens de opening van een regionale top voor landen in zuidelijk Afrika.

Angola is een van de armste landen ter wereld. Het gemiddelde inkomen is 220 dollar per jaar, de gemiddelde levensverwachting voor een man is slechts 45 jaar. De schier uitzichtloze burgeroorlog heeft naar schatting al een miljoen slachtoffers gemaakt en een derde van de bevolking van huis verdreven.