Vriesde snelt naar brons bij WK atletiek

Laetitia Vriesde heeft afgelopen nacht in Edmonton genoegen moeten nemen met de bronzen medaille op de 800 meter. Het goud bij de wereldkampioenschappen ging naar Maria Mutola uit Mozambique.

Gebroken was Vriesde na afloop van de race, zowel mentaal als fysiek. De 37-jarige atlete uit Suriname kroop letterlijk op handen en voeten naar de kleedruimte, waar ze na enige tijd weer op adem kwam. ,,Ik had het gevoel dat iemand mij lam had geslagen, zó kapot zat ik.''

Vriesde had de favorieten de stuipen flink op het lijf gejaagd door brutaalweg van kop af aan de race te dicteren. Mutola en de nummer twee, de Oostenrijkse Stephanie Graf, achterhaalden Vriesde op de valreep. Alle drie liepen ze een tijd binnen in de 1 minuut 57. Mutola won in 1.57,17, Graf liet 1.57,20 noteren en Vriesde 1.57,35.

Zowel Mutola als Graf sprak na afloop bewonderend over Vriesde. Beiden vroegen zich af of de uit Hoogvliet afkomstige Surinaamse nog wel kon worden bijgehaald. En Vriesde? Die had de laatste meters gebeden, dat ze niet zou worden ingehaald. Dat mocht niet zo zijn, al had Vriesde uiteindelijk vrede met het brons.

Inmiddels was het feest in Suriname al losgebarsten, veronderstelde ze. Want de atlete wordt financieel gesteund door de Surinaamse regering, die niets liever had gezien dat ze vandaag naar Paramaribo zou zijn gekomen om te worden gehuldigd. Maar Vriesde wil eerst uitrusten en zal president Ronald Venetiaan een dezer dagen ontmoeten als hij in Nederland op bezoek is.

In huize-Vriesde waren onmiddellijk na de race de flessen ontkurkt. Toen Vriesde na de persconferentie haar familie aan de lijn kreeg, meldde ze dat iedereen reeds behoorlijk dronken was.

Daar was alle reden toe, want Vriesde leverde vannacht tegen de verwachting in een voortreffelijke prestatie. Bij aankomst in Edmonton behoorde de Surinaamse loopster niet tot de favorieten, maar vanaf de series veranderde die status. Nadat ze zich met de snelste tijd voor de halve finales had geplaatst, begrepen Mutola en Graf dat zij die kleine Surinaamse zouden moeten kloppen om kampioen te worden.

In de finale had Graf het minste geduld, want zij liep als eerste het gaatje dicht dat Vriese had geslagen. Dat kostte de Oostenrijkse het goud, want met een ultieme jump werd ze op de streep verslagen door Mutola. Graf bestreed dat ze daarmee een tactische fout had gemaakt, omdat in haar ogen anders Vriesde onbedreigd naar de titel zou zijn gelopen.

Haar wederopstanding schrijft Vriesde grotendeels toe aan haar nieuwe trainer, de Braziliaan Luis de Oliveira. Hij is ook degene die haar verplicht elke race van kop af aan te dicteren, onder de strijdleus: If they want to beat you, they have tot get you. Het duurde even voor Vriesde zijn wens in praktijk bracht, maar met een bronzen medaille om haar hals kon ze vannacht niet anders doen dan zijn strategie te verdedigen.

Vriesde won een medaille ondanks een voetblessure. Ze kampt met een hielspoor, waaraan ze volgens sportarts Peter Vergouwen zo snel mogelijk moet worden geopereerd. Maar zolang de pijn met therapeutische behandelingen en aangepaste trainen draaglijk blijft, ziet ze van een operatie af.

Financiële steun krijgt Vriesde rechtstreeks van de Surinaamse regering, van wie haar afgelopen dagen zo'n beetje ieder kabinetslid heeft gebeld. Vriesde hoopt ooit iets terug te kunnen doen voor de Surinaamse atletiek, die nu amper iets voorstelt. Zij zou graag een project voor de atletiek starten op de manier zoals Clarence Seedorf dat voor het voetbal heeft gedaan. Op dit moment ligt er niet eens een atletiekbaan in Suriname.