Vermalen tussen de decibellen

De Fast Forward Dance Parade veranderde het centrum van Rotterdam afgelopen zaterdag in een danstent van monsterlijke proporties. Alle denkbare stijlen kwamen aan bod, van speedgarage tot 2-step en oldschool.

Het sneeuwde afgelopen zaterdag in Rotterdam. Geen kleffe witte vlokken, maar felgekleurde confetti, dwarrelende vloeipapiertjes, zeepbellen, schuimvlokken en duizenden flyers. Verder kon de organisatie van de vijfde editie van de Fast Forward Dance Parade rekenen op droog, zonnig weer. In Rotterdam hoefde niemand zich druk te maken over onderkoeling, zoals drie weken geleden in Spaarnwoude.

Maar misschien lag de kater van het chaotisch geëindigde Dance Valley de ravers, hakkers en clubbers nog iets te vers in het geheugen, want bij de warming-up om elf uur 's ochtends komen alleen de diehards opdagen. Aangestaard door een enkele jogger met eigen koptelefoon dansen meisjes in bikini's met koeienprint en jongens met paars stekelhaar, buitenissige zonnebrillen en glitterponcho's zich alvast los. Een ondernemende straatverkoper slijt zijn eerste setje handboeien aan een witgeschminkte jongen in een dwangbuis. Steltlopers met Afro-pruiken oefenen een paar danspassen. Een golf decibellen kaatst via de hoogbouw aan de Boompjes over de Maas, de beukende beats een echo van de heimachines die de gebruikelijke soundtrack vormen van de stad waar het bouwen nooit stopt.

Klokslag twaalf zet de eerste truck zich stapvoets in beweging. De dj's van danstent Lexicon zetten hun robuuste uptempo clubhouse in als een effectieve stormram en kunnen meteen rekenen op een legertje enthousiaste volgelingen. Daarachter komen nog eens 39 trucks met daarop meer dan 150 dj's van platenlabels, muziekstations en clubs.

Iedere denkbare stijl passeert de revue, van speedgarage tot 2-step, van trance tot oldschool. Dansfanaten inspecteren het aanbod al Spa lurkend vanaf de stoep om aan te haken zodra er iets van hun gading langskomt.

Zo doet de snoeiharde techno van Time Out het erg goed onder de jongens in Feyenoord-shirts en vallen de lome beats van Groove Lounge meer in de smaak bij de meisjes met Madonna-cowboyhoeden en decimeters hoge blokzolen.

Muziekzender TMF creëert een aanhang door op gezette tijden een doos gratis petjes in het publiek te legen. Sommige wagens zijn niet meer dan rijdend dansvloertje waarop het clubpersoneel wat staat te springen. Maar het Haagse O Dance Theater heeft zijn truck omgetoverd tot een reusachtig aquarium op wielen, met in blauw uniform gestoken dansers en decoratief zeewier. DMW, dat gespecialiseerd is in aanstekelijk swingende latin house, heeft zelfs het interieur van een Zuid-Amerikaans café nagebouwd, waar latijnse schonen in glimmende stoeipakjes kronkelen in de armen van breedgeschouderde sportschooltypes in strakke matrozenpakjes.

Het contingent Belgische deelnemers is ook dit jaar weer gegroeid. La Rocca en Zillion waren al eerder van de partij, maar nu heeft ook de City Parade Luik, het kleine zusje van de Rotterdamse FFWD parade, een afvaardiging gestuurd.

Zodra de stoet de Coolsingel bereikt blijken de verwachte tienduizenden dancefans toch te zijn gekomen.

Als het lint vrachtwagens zich om het Hofplein knikt en via dezelfde weg richting de Witte de Withstraat gaat, worden de fans op de vluchtheuvels zonder pardon gesandwicht tussen de decibellen van concurrerende dj's.

De draaiers van Desire overstemmen daarbij met gemak de relatief subtiele drum`n'bass van Triple Vision. Dj Promiss, een van de weinige vrouwelijke dj's, voert haar mix van techno en club een tandje op en laat de wanden van de bushokjes trillen in hun sponningen.

Tegen vier uur 's middags nadert de parade in stukken gebroken het eindpunt bij de Lloydpier. Onderbroken door enorme hordes dansers draaien de wagens het terrein op waar de helft aan elkaar gekoppeld wordt tot een geluidsinstallatie van monsterlijke proporties. Tot elf uur wordt hier nog gedanst. Wie dan nog niet moe is, kan nog terecht bij Now&Wow en Nighttown of neemt de trein naar de talloze afterparties in de rest van de Randstad.

De aansporing `Dance until you drop' wordt heel serieus genomen.

    • Edo Dijksterhuis