Talibaan: proces voor hulpverleners

De Afghaanse Talibaan willen een groep van 24 gearresteerde medewerkers van de christelijke hulporganisatie Shelter Now International, die wordt verdacht van zendingsactiviteiten, niet vrijlaten maar berechten.

Dit hebben ze vanmorgen laten weten bij monde van Mawlavi Mohammad Wali, minister voor de Bevordering van de Deugd en de Voorkoming van het Kwaad. ,,Wanneer het onderzoek klaar is, zal een islamitische shari'a-rechtbank besluiten wat voor behandeling ze moeten krijgen'', verklaarde hij. De bewindsman omschreef de arrestatie van de medewerkers als een overwinning voor de islam.

Wali kondigde voorts aan dat ook andere internationale hulporganisaties onder verscherpt toezicht zullen worden geplaatst om te voorkomen dat ze zich met bekeringsactiviteiten bezig houden. ,,Ze moeten hier niet komen om onder het mom van hulp religieuze activiteiten te bedrijven''. aldus Wali.

Westerse diplomaten kregen intussen te horen dat ze hun gearresteerde landgenoten – vier Duitsers, twee Australiërs en twee Amerikanen – niet mogen bezoeken. Wel kunnen ze desgewenst een visum krijgen om vanuit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad naar Kabul te komen voor overleg met de Afghaanse leiders over de kwestie.

Het blijft intussen lastig om hoogte te krijgen van het officiële Afghaanse standpunt. Verschillende leiders blijven onderling tegenstrijdige signalen afgeven. Zo verklaarde de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken, Wakil Ahmad Muttawakil, gisteren in een Saoedische krant dat de acht buitenlandse medewerkers van Shelter Now International een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd hangt. Het officiële radiostation van de Talibaan, Radio Shari'a, wist echter te melden dat de acht buitenlandse medewerkers na een gevangenisstraf van drie tot tien dagen zouden worden uitgewezen. Voor de zestien gearresteerde Afghaanse medwerkers van Shelter Now International ziet de zaak er somberder uit. Zij riskeren de doodstraf. De uiteindelijke beslissing ligt echter in handen van de opperste leider van de Talibaan. Mullah Mohammed Omar.

De 24 hulpverleners werden vorige week zondag opgepakt op verdenking van pogingen het christendom te verspreiden, hetgeen strafbaar is in Afghanistan. Volgens de Talibaan hebben ze duizenden cd's, tapes, bijbels, boeken en ander zendingsmateriaal in beslaggenomen, grotendeels in Afgaanse talen. De in Duitsland gevestigde leiding van Shelter Now International ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden en zegt dat het materiaal slechts voor persoonlijk gebruik van de medewerkers was.

Minister Muttawakil verklaarde echter gisteren dat vaststaat dat het niet om materiaal voor persoonlijk gebruik gaat. Hij kondigde tevens aan dat ook zou worden onderzocht of het Wereld Voedsel Programma (WFP) van de Verenigde Naties bij de zaak betrokken was.

Een groep van 64 Afghaanse jongens, die eveneens was aangehouden omdat ze zouden zijn geïndoctrineerd door Shelter Now International, werd zaterdag vrijgelaten. In plaats daarvan lieten de Talibaan echter hun vaders of oudere mannelijke familieleden arresteren, omdat ze niet goed genoeg op de jongens zouden hebben gepast.