Strijd Macedonië houdt in aanloop naar akkoord aan

Albanese rebellen en het Macedonische leger hebben vandaag herhaaldelijk slag geleverd. Daarmee is het bestand geschonden dat de regering van Macedonië gisteren eenzijdig afkondigde, in de aanloop naar het vredesakkoord dat zij vanmiddag met de Albanese minderheid in het land zou ondertekenen.

Vóórdat het bestand gisteravond om half acht van kracht werd, werd op diverse plaatsen in Macedonië heftig gevochten tussen de Macedonische strijdkrachten en rebellen van het Albanese `Nationale Bevrijdingsleger' UÇK. Daarbij vielen tientallen gewonden.

Volgens Westerse diplomaten was de strijd het resultaat van een zaterdag op gang gekomen offensief van de Macedonische strijdkrachten, die daarbij gevechtshelikopters en Soechoj-gevechtsbommenwerpers inzetten. Gevechten speelden zich af bij Raduša in het noorden, niet ver van de grens met Kosovo, op twintig kilometer ten oosten van Skopje en op tien kilometer ten noordoosten van de Macedonische hoofdstad.

In een brief aan de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, beschuldigde premier Ljubco Georgievski van Macedonië het `Kosovo Beschermingskorps' TMK van het versterken van het UÇK met zeshonderd man. Het TMK is een vijfduizend man tellende, lichtbewapende Kosovaarse groepering die belast is met humanitaire hulp bij calamiteiten. Het is het restant van het Kosovo Bevrijdingsleger, dat in 1999, na de bezetting van Kosovo door de NAVO-vredesmacht KFOR, werd ontbonden. Volgens Georgievski hebben de zeshonderd Kosovaren na hun intocht in Macedonië diverse bases van het Macedonische regeringsleger bestookt met granaten. ,,Persoonlijk beschouw ik dat als een officiële oorlogsverklaring van het internationale protectoraat Kosovo en het TMK, die ongelukkigerwijs deel uitmaakt van het civiele VN-bestuur in Kosovo'', zo schreef Georgievski.

Ook president Trajkovski klaagde over infiltraties vanuit Kosovo in een brief aan NAVO-secretaris-generaal Robertson — die overigens vandaag, samen met EU-topdiplomaat Solana, de ondertekening van het `akkoord van Ohrid' bijwoont. Trajkovski vroeg de NAVO de grens tussen Kosovo en Macedonië beter te beveiligen. [Vervolg MACEDONIË: pagina 5]

MACEDONIË

Macedoniërs sceptisch over akkoord Ohrid

[Vervolg van pagina 1] De NAVO-vredesmacht KFOR onderschepte vrijdag in Zuid-Kosovo overigens opnieuw een wapenzending voor het UÇK. Zeventien Albanezen werden aangehouden en een grote hoeveelheid wapens werd in beslag genomen.

De beschuldiging van president Trajkovski en premier Georgievski werd tegengesproken door de militaire chef van het UÇK, Gezim Ostreni. ,,Het TMK is niet actief in Macedonië.''

Het akkoord van Ohrid, dat een reeks afspraken bevat ter verbetering van de status en de rechten van de Albanese minderheid in Macedonië en dat moet leiden tot een ontwapening van het UÇK door een NAVO-troepenmacht, moet vanmiddag tijdens een eenvoudige plechtigheid in Skopje worden ondertekend. Ondanks de komst van NAVO-chef Robertson en de topdiplomaat van de EU, Solana, willen de Macedoniërs de plechtigheid niet te veel nadruk verlenen om geen al te hoge verwachtingen te wekken. De afgelopen week heeft de strijd in Macedonië aan negentien Macedonische soldaten en politiemannen het leven gekost – negentien van de rond honderd doden die sinds februari zijn gevallen – en de stemming onder de Macedoniërs is geladen. Velen van hen willen wraak – en geen verzoening, en evenmin een akkoord met de Albanese minderheid. In het algemeen benaderen de Macedoniërs het akkoord met veel scepsis en bitterheid; velen vinden dat de internationale gemeenschap hen heeft gedwongen tot het akkoord en dat het wordt getekend over druk van de Albanese guerrilla.

Vóór de ondertekening moeten nog enkele uitstaande problemen worden opgelost, zoals een amnestie voor UÇK-strijders die hun wapens inleveren.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bestempelde vanochtend bij monde van voorzitter Mircea Geoana het akkoord van Ohrid als ,,een belangrijk keerpunt'' in de betrekkingen tussen de Macedoniërs en hun Albanese minderheid. Het is ,,een compromis met kansen van slagen''.

nieuwsanalyse: pagina 5