Schrijver Klossowski overleden

De schrijver-schilder Pierre Klossowski, die bekend werd met het essayistische Sade mon prochain en de romantrilogie Les lois de l'hospitalité, is zondag op 96-jarige leeftijd overleden. Hij wordt in Frankrijk herdacht als een multidisciplinair kunstenaar die een rol speelde in alle literaire stromingen van de twintigste eeuw en die bovendien nauw betrokken was bij de filmgeschiedenis.

Klossowksi speelde een rol in Au hasard Balthazar van Robert Bresson, zijn teksten werden gebruikt door Pasolini in Salo of de 120 dagen van Sodom, en zijn roman La vocation suspendue werd verfilmd door de Chileen Raul Rúiz.

Pierre Klossowksi, de broer van de in februari overleden schilder Balthus (Balthasar Klossowski de Rola), groeide op als zoon van een Poolse schilder en een moeder die nog les had gehad van Pierre Bonnard. Hoewel hij van jongsaf aan tekende en schilderde, koos hij na zijn opleiding aan het seminarie voor een carrière in de literaire wereld. Hij vertaalde Kafka, Suetonius, Nietzsche en Kierkegaard, en was bevriend met onder meer André Gide, Georges Bataille en André Breton. In de jaren vijftig maakte hij furore met een seksueel vrijmoedige romantrilogie; in 1965 kreeg hij voor zijn roman Le Baphomet de prijs van de kritiek.

Klossowksi ontving twintig jaar geleden de grote Prijs der Letteren van Frankrijk, en exposeerde de afgelopen jaren geregeld in diverse galeries. In een interview zei hij niettemin dat hij zich geen schrijver, geen schilder en geen filosoof voelde, maar `simpelweg een pure maniak'.