Pharming herroept schorsing

Het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming, dat in surseance verkeert, heeft de schorsing van financieel directeur I. Cooijmans ongedaan gemaakt. Dit heeft bewindvoerder mr. E. Muller vanmorgen bevestigd.

,,Dit is geen tijd om te zwarte pieten. Cooijmans hoort dus geen zwarte piet te krijgen'', zegt Muller in een toelichting. De rentree van Cooijmans is de eerste beleidsdaad van Muller, die vandaag zijn eerste werkdag als bewindvoerder had. Vanmorgen vergaderde Muller met het managementeam van Pharming ,,onder wie Cooijmans''.

De raad van commissarissen besloot eind vorige week om uitstel van betaling aan te vragen, zelf af te treden en Cooijmans te schorsen. De financieel directeur werd verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van een financieringsronde, waarmee Pharming 30 miljoen euro wilde ophalen. Pharming werkt onder meer aan een geneesmiddel tegen de dodelijke spierziekte van Pompe, dat in 2002 op de markt zou kunnen komen.

Muller zou vanmiddag overleggen met enkele financiers over een overbruggingskrediet van tussen 20 en 30 miljoen gulden, zodat Pharming ,,drie, vier maanden'' tijd krijgt een nieuwe eigenaar te vinden. Eerdere overnamepogingen door onbekende buitenlandse partijen zijn tot op heden mislukt.

Pharming raakte vorige week in de problemen, nadat het Amerikaanse biotech-bedrijf Genzyme Corp het bedrijf Novazyme overnam. Novazyme werkt ook een middel tegen de ziekte van Pompe. Volgens Muller wordt nu overlegd met Genzyme, waarmee Pharming een joint venture heeft.

    • Karel Berkhout