Partydrug pma eist levens in België

Wie in een Belgische discotheek een `bolleke' wil kopen, moet op zijn tellen passen. Er is een partydrug in omloop die de laatste drie weken twee jonge discobezoekers in Antwerpen fataal is geworden. Dat werd pas dit weekeinde bekend. Deze pma-pil wordt verkocht als xtc, maar is zeker twintig keer zo sterk. In België, waar drugs zijn verboden maar vaak worden gedoogd, vragen velen zich nu af of het publiek niet eerder had moeten worden ingelicht.

Pma is geen nieuwe drug. Parametoxyamfetamine werd in 1970 in Amerika ontwikkeld. Daar heet pma `Death', en niet zonder reden: pma heeft overal ter wereld dodelijke slachtoffers gemaakt. In april dook de pil in België op. Toen werd er een meisje in het ziekenhuis opgenomen. Zij overleefde de dosis. De pil is beige met lichtbruine stippeltjes, en is dikker dan de gemiddelde xtc-pil. Het verraderlijke is volgens toxicologen dat het zeker een uur duurt voordat de pil gaat werken. Iemand die een pil koopt en (net als vaak de dealer zelf) denkt dat het xtc is, neemt er nog een omdat de effecten uitblijven. Pas dan begint de eerste te werken. Hoe schadelijk pma is, is moeilijk te zeggen: in elke pil is de concentratie chemicaliën anders.

Deze informatie, schrijven veel Belgische kranten, had weken geleden al openbaar moeten worden gemaakt: toen de eerste dode was gevallen. De politie wist ervan, het gerecht wist ervan, ministeries en het landelijk meldpunt voor drugs ook. Maar de Belgen werden pas vrijdagavond over de gevaren ingelicht ruim een week nadat de tweede persoon was bezweken, en uren nadat het nieuws naar de pers was gelekt.

Volgens de Antwerpse rechtbank was er een onderzoek aan de gang naar pma-leveranciers. Bekendmaking had dat onderzoek kunnen hinderen. Zo'n procedure moet worden gerespecteerd.

Critici zeggen dat de volksgezondheid in de waagschaal is gelegd. Het debat over wie `gelijk' heeft, is lastig het speelt zich, net als het drugsbeleid zelf, af in de grijze zone tussen repressie en tolerantie. Xtc is te koop, maar anders dan in Nederland mogen partydrugs niet worden onderzocht om gebruikers over risico's in te lichten. Onder druk van de publieke opinie laat de minister van Justitie nu een onderzoek instellen naar de gang van zaken.