Palestijnen gaan massaal in staking

In grote Palestijnse steden is vandaag massaal gestaakt. In Gaza, Ramallah, Nabloes, Tulkarem en Hebron, maar ook in Oost-Jeruzalem, bleven winkels en kantoren gesloten.

De voorman van de Fatah-beweging van Arafat, Marwan Barghouti, had opgeroepen tot de staking uit protest tegen de ,,Israëlische bezetting en vooral die van het Orient House in Oost-Jeruzalem''. Dit officieuze Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken werd vrijdag door Israël gesloten, nadat bij een zelfmoordaanslag in Jeruzalem vijftien doden vielen.

De Palestijnse `dag van de woede' volgt op de dood gisteren van een achtjarig Palestijns meisje in Hebron, dat verzeild raakte in kruisvuur tussen Israëlische troepen en Palestijnse schutters. Eerder pleegde een 28-jarige Palestijn een zelfmoordaanslag in een restaurant ten noorden van Haifa. Daarbij raakten 21 Israeliërs gewond. De Palestijn was lid van de Islamitische Jihad.

Net voor hij het ontstekingsmechanisme op zijn lichaam in werking stelde, deed hij zijn overhemd omhoog en zei tegen een serveerster: ,,Weet je wat ik hier heb?'' De serveerster sloeg alarm en de restauranthouder gooide een stoel naar de Palestijn. Pas toen zou hij zich hebben opgeblazen. Israëlische experts schrijven het aan de slechte explosieven toe dat er niet meer doden vielen.

Doordat de aanslag van gisteren zonder slachtoffers kon premier Sharon afzien van militaire represailles tegen het Palestijnse zelfbestuur. Israël verwijt Arafat niet krachtig op te treden tegen zelfmoordterreur. De maatregelen die Arafat neemt, zoals de arrestatie dit weekend van enkele Hamas-prominenten, noemt Israël cosmetisch en onvoldoende.

Na felle discussies gaf Sharon gisteren toestemming aan minister Peres van Buitenlandse Zaken voor besprekingen met Palestijnse leiders. Sharon verbood hem echter met de Palestijnen over een bestand te onderhandelen.

Volgens de Israëlische pers zal Peres de Palestijnen als beloning voor een bestand volledige ontruiming van de Gazastrook in het vooruitzicht stellen. De minister nam het gisteren op voor de Palestijnen. ,,Intellectuele eerlijkheid gebiedt me te erkennen dat we ons woord niet hebben gehouden. Tot nu toe zijn de omstandigheden van de Palestijnen in de gebieden niet verlicht. Ook wij moeten de ophitsing verminderen''. Peres stelde dat het, ondanks aanhoudende gewelddadigheden, in Israëls belang is te onderhandelen over een einde aan de strijd.

MOORDAANSLAGEN: pagina 4

    • Salomon Bouman